Fackligt

Fackliga kampen mot politikerna lönade sig: ”Ett bevis”

Sundsvall politik

I veckan arrangerade Therése Lindberg (längst till vänster) och hennes kollegor en skoldebatt där politikerna grillades.

Förra hösten protesterade lärare på gator och torg i Sundsvall för att kommunfullmäktige skulle lyssna på varför det var omöjligt att minska skolbudgeten med 95 miljoner.
I veckan satt lärarna i förarsätet och arrangerade själva en skoldebatt där politikerna grillades.
– Det är ett bevis för att man aldrig ska ge upp och att facklig kamp lönar sig, säger Therése Lindberg, biträdande föreningsombud på Lärarnas Riksförbund.

Therése Lindberg blev en symbol för lärarnas kamp i Sundsvall i november förra året.

Politikerna hade bestämt sig för att klubba igenom en skolbudget där anslagen minskades med 95 miljoner kronor. Therése Lindberg anslöt sig med andra lärare till kampanjen ”På våra bara knän” och snart startade en systerrörelse på Facebook ”På våra bara knän i Sundsvall”.

Protesterna gav resultat.

– Jo, det blev en delseger. Politikerna tog bort 47 miljoner av sparkravet.

Åt lunch med skolministern

Den nya skolministern bestämde sig för att träffa lärarfacken i Sundsvall och Therèse Lindberg var en av dem som åt lunch med Lina Axelsson Kihlblom och pratade om problem – och förslag på lösningar – i skolan.

I slutet på maj röstade medlemmarna i Lärarnas Riksförbund för ett samgående med Lärarförbundet (och Sveriges skolledarförbund).

– Så efter sommarlovet har vi kommit tillbaka med full kraft. Det har verkligen varit all-in tillsammans med Lärarförbundet och det känns som att vi i skolan i Sundsvall har fått ny energi att kämpa på. I praktiken har vi redan dragit igång samarbetet även om Sveriges Lärare formellt är på plats först vid årsskiftet.

”Styrka att vara flera”

Therése Lindberg fortsätter:

– När vi gör en sådan här sak som skoldebatten med politikerna är det en otrolig styrka att vara flera som driver på varandra och stöttar.

Hur var debatten?

– Rektor Linnéa (Lindquist, reds anm) gjorde en otroligt proffsig insats som moderator. Sedan var det självklart intressant att höra partiernas funderingar på hur skolan ska styras i Sundsvall och vad de har för idéer om hur lärarnas arbetsmiljö ska bli bättre.

”Politikerna lyssnar på oss”

Gav debatten hopp om att det blir bättre för lärarna i Sundsvall?

– Låt mig säga så här; det är fantastiskt att vi kommit så långt att politikerna lyssnar mer på oss och att vi samtalar och byter åsikter och insikter. Det är en otrolig förbättring jämfört med hur det var i november, december när vi kämpade mot besparingarna i budgeten. Vi har fått ett bättre diskussionsklimat, säger Therése Lindberg.

Men?

Rent generellt tycker jag att politikerna måste sätta sig in i skolans situation mer och få ökad kunskap. Alldeles för ofta försvarar de sig med att ”vi bestämmer vad, inte hur”. Det finns mycket att mer att önska.

Spännande med valresultat

Fortsätter ni arbetet med att bearbeta politikerna i Sundsvall efter valet?

– Självklart! Det är bra för våra kommande diskussioner att de var hos oss och det underlättar att vi fått bättre och tätare kontakt med politikerna. Det blir spännande att se vad som händer efter valresultatet på söndag, säger Therése Lindberg.

Kommentera