Arbetsmiljö

Fackligt samarbete vände akut lokalbrist till bra arbetsmiljö

leksand-arbetsmiljo

Skolledningen och facket samarbetade för att lösa problemen på Sammilsdalsskolan i Leksand. Från vänster: Rektor Johan Nilsson, skyddsombuden Marit Brolin-Larsson och Marko Pulkkinen.

Från en sådan trångboddhet att lärarna ofta tvingades ha jobbrelaterade mobilsamtal på toaletten till en bra arbetsmiljö ­– på bara några månader.
Hur är det ens möjligt?
– Ett bra fackligt samarbete som fick hela Leksand att ställa upp löste allt, säger Marko Pulkkinen och Marit Brolin-Larsson som är skyddsombud på Sammilsdalsskolan.

Det var under hösten 2020 som det beslutades att eleverna från Åkerö högstadium skulle flytta över till Sammilsdalsskolan.

Trots att skolan försökt göra om scheman och stuva om i olika utrymmen blev vårterminen kaotisk.

Marko Pulkkinen, skyddsombud för Lärarnas Riksförbund på Sammilsdalsskolan, bekräftar bilden av att det helt enkelt var så trångt att det hände att lärare fick gå ut och sätta sig i bilar på parkeringen för att kunna ha jobbrelaterade samtal.

– Ett annat alternativ var att ringa mobilsamtal från toaletterna, men vi bestämde oss för att inte gnälla utan att ta tag i problemen på allvar, säger Marko Pulkkinen.

Han gick ihop med Lärarförbundets skyddsombud, Marit Brolin-Larsson, och lade upp en plan för hur de skulle kämpa.

Båda säger samstämmigt att det hade varit för tufft att dra hela lasset själv.

– Vi fick dessutom stöd av skolledningen i de här frågorna, men det var ändå självklart att göra en anmälan till Arbetsmiljöinspektionen, säger Marit Brolin-Larsson.

Det var på ett möte med just Arbetsmiljöinspektionen, skolledning, skyddsombuden och lärare i slutet av vårterminen som allt lossnade i en rasande fart.

– Högstadiet fick ett extra klassrum från mellanstadiet. Vi flyttade ut skolbiblioteket till andra lokaler. Samtidigt fick vi loss utrymmen för samtalsrum och det ljuddämpades i anslutning till lärarrummet, säger Marko Pulkkinen.

I det läget valde skyddsombuden att dra tillbaka anmälan till Arbetsmiljöinspektionen.

– Vi ville visa att vi vill samarbeta och att vi var nöjda med hur skolledning och politiker ställde upp för oss, säger Marko Pulkkinen.

Marit Brolin-Larsson nämner en punkt som extra glädjande.

– När Leksandsbostäder gick med på att en utomstående arbetsmiljöingenjör skulle få ansvara för mätningarna och utvärderingarna av ventilationen fanns det inget tvivel om att alla drog åt samma håll, säger hon.

Till nästa läsår kommer Leksands kommun lägga 1,4 miljoner på temporära baracker, så kallade paviljonger, för att skapa större utrymme. Den lösningen kommer gälla 2022 till 2023.

Under tiden är tanken att komma fram med en långsiktig plan för Sammilsdalsskolan.

– Vi är nöjda med resultatet och det känns väldigt hoppfullt, säger Marko Pulkkinen.

– Och det är ett kvitto på hur bra det blir när vi i facken jobbar tillsammans och vi får med oss skolledning och politiker, säger Marit Brolin-Larsson.

Kommentera