artikel_jorgen
Lärarlönelyftet

Fick inte lönelyft – då sade Jörgen upp sig

Läraren Jörgen Karlsson fick inte ta del av lärarlönelyftet – då valde han att säga upp sig.
– Det som gjort att jag tagit steget ut i det okända är att jag inte känner mig uppskattad av kommunen, säger han till Skolvärlden.

För snart två veckor sedan gick beskeden ut om vilka lärare som skulle få en löneökning med 2 500 kronor i Halmstad kommun. På Sannarpsgymnasiet valde rektorn att skicka ut mejl till alla utvalda. Jörgen Karlsson fick beskedet att han var inte var utvald. Dagen efter beskedet valde han att säga upp sig.

– Jag har sagt upp mig från min tjänst som lärare på grund av att jag känner att det här med lärarlönelyftet har hanterats på ett sådant dåligt sätt. Jag blev inte en av de utvalda, säger Jörgen Karlsson, 54, lärare på Sannarpsgymnasiet i Halmstad och ombudsman för Lärarnas Riksförbund på skolan.

Under 2001 började Jörgen Karlsson arbeta som lärare. Efter flera år som snickare tog han chansen att utbilda sig till det han alltid velat arbeta som – lärare. Nu, 15 år senare, säger han upp sig från sin drömtjänst på grund av kommunens hantering av den statliga lönesatsningen.

– Jag har trivts jättebra på skolan med underbara elever och fantastiska medarbetare som gett arbetsdagarna en guldkant, fast det tidvis varit oerhört mycket jobb och hård arbetsbelastning. Det som gjort att jag tagit steget ut i det okända är att jag inte känner mig uppskattad av kommunen. Vad jag kommer att syssla med under våren får framtiden utvisa.

Jörgen Karlsson tycker att Halmstad kommun skulle ha skjutit till pengar så det hade räckt till ett lärarlyft åt alla duktiga och kompetenta lärare. Dessutom skulle lärarlönelyftet legat som en permanent höjning av lönerna och inte som ett tillfälligt tillägg.

– Nu kände jag att när jag nu inte blev uttagen till lärarlönelyftet så tappade jag förtroendet för politikerna i Halmstad som väljer att inte uppskatta oss, säger han.

På Sannarpsgymnasiet arbetar ungefär 100 lärare, varav drygt 80 stycken uppfyllde kriterierna för att ta del av lärarlönelyftet. Hälften av dessa fick ta del av löneökningen, medan den andra inte fick någonting.

– I måndags höll jag individuella möten med många av lärarna och de berättade att de kände sig illa till mods och orättvist behandlade, folk är besvikna och sårade för att de inte har blivit uppskattade. Många sa att de tyckte att fördelningen var helt tokigt gjord, säger Jörgen Karlsson och fortsätter:

– Jag vet att lärarna är jätteduktiga som blev utvalda. Men, det borde ha blivit någonting till de andra lärarna som inte fick ta del av lärarlönelyftet också. Det finns så många fler kompetenta lärare som hade behövt få en uppmuntran i form av lite ökad lön. Det är otroligt bra lärare som inte har fått ta del av lärarlönelyftet.

– Det blir så dumt att det är kommunerna som ska stå för lönerna och hur de ska dela ut pengarna till dem som de tycker är mer värda än andra. De är inte kapabla till det. Då är det kanske bättre att staten hade tagit över det.

Vad kan få dig att komma tillbaka till läraryrket igen?

– Att jag får ta del av lärarlönelyftet eller något motsvarande, säger Jörgen Karlsson och tillägger:

– Jag är inte sugen på att flytta till någon annan skola. För jag har trivts så bra på den skolan jag arbetat på, med mina kollegor. Därför är det så synd att man slår sönder den fina gemenskapen som vi har lyckats att arbeta upp på våran skola. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm