Annons
Demonstranter utanför kommunfullmäktige i Örebro. Foto: Mattias Åsberg
Runt 200 personer slöt upp bakom kraven att sluta spara på skolan. Foto: Mattias Åsberg
Bild 1/2

Fler demonstrationer mot skolnedskärningar

Publicerad 27 mars 2019

Fakta

Fyra fackliga farhågor

  • Ökad undervisningstid och fler kringuppgifter ökar arbetsbelastningen och försämrar arbetsmiljön, vilket leder till ökade sjukskrivningstal.
  • Kommunen får svårt att behålla och rekrytera lärare. Många går redan idag på knäna, och ytterligare nedskärningar kan leda till att lärare söker sig bort från Örebro kommun som arbetsgivare.
  • 25 % av eleverna i åk 9 lämnade grundskolan våren 2018 utan behörighet till ett nationellt gymnasieprogram. Om rektorer behöver göra sig av med lärartjänster och stödpersonal till elever i behov av stöd kan det leda till att fler elever slås ut.
  • Verksamheterna kan komma att sakna ekonomiska möjligheter att leva upp till statens krav eller uppsatta kommunala mål. För att öka måluppfyllelsen behöver vi satsa på skolan, inte skära ner på redan slimmade verksamheter.

Relaterat

I Örebro samlas demonstranter utanför rådhuset för att protestera mot mångmiljonbesparingar på skolan i samband med kommunfullmäktige.
– Vi kan inte bara svära i fikarummet och knyta näven i fickan, vi måste ut och visa att det här är fel, säger Mattias Åsberg, en av initiativtagarna.

Skolvärlden har tidigare skrivit om protester mot nedskärningar av skolan utanför kommunfullmäktige i Sigtuna kommun, och nu har turen kommit till Örebro. Kommunen planerar att spara 72 miljoner kronor på skolan, samtidigt som elevkåren växt mer än väntat under de senaste åren.

Petter Kraftling– Översätter man 72 miljoner till heltidstjänster handlar det om ungefär 140 anställda. Sen är det ingen som vet riktigt hur det här kommer att slå ännu. Men man har flaggat för att lärare behöver gå upp i undervisningstid, säger Petter Kraftling, som är kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Örebro.

Han oroar sig för hur vardagen för lärare och elever kommer att se ut på skolorna, oavsett om neddragningarna främst resulterar i neddragningar av personalen eller i andra former. 

– Man kan bland annat förvänta sig neddragningar av centralt skolstöd, fortbildning av lärare, läromedel, vikarier och personal som inte är lärare. Det innebär ökad stress och kommer givetvis att påverka hur lärarna mår, säger han.

Tror du att det kommer det att påverka elevernas måluppfyllnad?

– Om lärare utan läromedel måste täcka upp för personalgrupper som tas bort och samtidigt undervisa mera, så kommer det slå mot elevernas resultat, ja.

Marlene JörhagMarlene Jörhag (KD) är kommunalråd med ansvar för barn- och utbildningsfrågor. Hon vill tona ner hur dramatiskt det är med nedskärningarna.

– Det låter väldigt drastiskt med våra nedskärningar. Men sedan tio år tillbaka har vi alltid haft en effektivisering på en procent per år. Nu blev det en mycket större besparing än vi hade tänkt oss. Vi försöker ta så mycket av den som möjligt på förvaltning och centrala projekt för att mildra effekten på verksamheterna.

Samtidigt medger hon att nedskärningarna kommer att märkas av ute på skolorna, men hänvisar till att kommunen har ett svårt ekonomiskt läge.

– Jag vill ju också satsa på skolan, men som läget ser ut idag är det inte görbart.

Budgeten för skolan är 230 miljoner högre än föregående år. Men den höjningen äts upp, och mer därtill, av den stora mängden nya elever som tillkommit.

– Vi trodde vi hade tagit höjd för volymökningarna, men det blev många fler elever än vi kunnat förutse. Även prognoserna från SCB var fel, säger Marlene Jörhag.

Hur ska ni se till att upprätthålla en god arbetsmiljö för lärarna samtidigt som ni sparar 72 miljoner kronor?

– Jag har själv jobbat som lärare i många år och jag vet att man kan känna att det inte går att spara mer på skolan. Exakt vilka konsekvenser det får på varje enhet vet inte jag, men det är klart att det kommer märkas, det är inget som går obemärkt förbi. Visst kan det innebära att det försvinner någon tjänst, det kan det göra. Men behöriga lärare kommer vi behöva, vi kan inte ta bort dem samtidigt som vi blir fler barn.

Är inte risken att de behöriga lärarna lämnar Örebro när ni sparar på skolan?

– Självklart finns den farhågan, säger Marlene Jörhag.

Bakom demonstrationen utanför rådhuset står den oberoende gruppen med det något oväntade namnet ”Var fan är grädden?” som startade på Facebook. Grundare är Mattias Åsberg, som till vardags jobbar som resursperson i skolan.

Mattias Åsberg– Jag startade gruppen i affekt. Jag var förbannad över ett uttalande som dåvarande ansvarig Charlotta Karlsson Andersson gjorde i SVT: ”Vi tar från det som är grädde på moset i verksamheten, och försöker freda barn- och elevverksamheten”. Alla som jobbar i skolan vet att det är i klassrummet det märks när man sparar pengar, säger han.

Mattias Åsberg fick snart kalla in extra hjälp för att hantera det stora intresset för gruppen han skapat. Idag har han hjälp av flera andra som är verksamma i skolan.

– Gruppen växte otroligt snabbt. Uppenbarligen finns det ett behov för folk att få yttra sig i ämnet, säger han.

Från början skulle kommunen spara 102 miljoner, men efter protester från lärarfack, Mattias Åsbergs protestgrupp och intresseföreningar för elever och föräldrar ändrades den siffran till 72 miljoner. Men Mattias Åsberg ser ingen anledning att sluta protestera för det.

– Vi vill visa att det inte går att komma med nedskärningar som drabbar lärare och elever. Vi kan inte bara svära i fikarummet och knyta näven i fickan, vi måste ut och visa att det här är fel.

Tror du att det går att upprätthålla en dräglig arbetsmiljö i skolan samtidigt som besparingarna genomförs?

– Nej det tror jag faktiskt inte. Det säger sig självt att det inte går att utföra jobbet lika bra med 72 miljoner mindre. Lärarna har redan stor press på sig med stora klasser och uppgifter som bara blir fler och fler. Och i slutändan blir det ju att varje elev ges mindre tid med sin lärare och det tror jag inte är bra i slutändan, säger Mattias Åsberg.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Forskning: Så mycket påverkar konflikter lärarna

Hur mycket påverkar konflikter med elever och kollegor i skolan en lärare? Henrik Lindqvist vid Linköpings universitet har undersökt vad lärarstudenter och nyblivna lärare upplever som känslomässigt svåra situationer och hur de manövrerar i dem.

Annons
Annons

Nya lagar och regler för skolan träder i kraft i sommar

Lagar

Ett antal nya lagar och regler för skolan träder i kraft den 1 juli, inte minst den länge debatterade läsa-skriva-räkna-garantin.

Annons

"Med skolans styrning är det omöjligt att leva upp till lagen"

Debatt

Helt rätt av LR-skyddsombuden att anmäla flera kommuner till Arbetsmiljöverket och Skolinspektionen. Det skriver representanter för Tankesmedjan Balans, Skolledarupproret och Elevens rätt i en debattartikel.

Kommentera
NPF

Expertens råd: Så blir din skola bättre på att möta elever med NPF

NPF

Vad bör en skola göra för att bli bättre på att möta elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar? Linda Petersson, rådgivare på SPSM och specialiserad på NPF, ger sina bästa råd. 

Annons
Annons
Nedskärningar i skolan

Lärare protesterar mot nedskärningar – klär sig i rött

Nedskärningar

Genom att klä sig i rött vill lärarna i Hässleholm protestera mot nedskärningarna i skolan.
– Känslan av att komma in i ett lärarrum där alla är rödklädda är ganska mäktig, säger läraren Henrik Hedman som är en av initiativtagarna.

Skyddsombud anmäler kommuner – har fått nog av besparingar

Nedskärningar

Tre skyddsombud har fått nog av besparingarna på skolan i Karlshamn, Trelleborg och Sjöbo. Nu anmäler ombuden kommunerna.

Annons
Studie- och yrkesvägledning

Skolinspektionen: Elever får inte tillräcklig studievägledning

Syv

Elever på yrkesprogram får inte tillräckligt med studie- och yrkesvägledning, det slår Skolinspektionen fast i en ny rapport. 

Lärarnas kritik mot HÖK 18 växer: ”Vi kan inte vänta”

Avtal

Efter aviserade besparingar på skolan i en majoritet av landets kommuner växer kritiken mot det avtal som slöts mellan lärarfacken och SKL i höstas.
Vissa lärare kräver att avtalet sägs upp, andra menar att strejk är enda utvägen.

LR-ordföranden i upprop: ”Kommunerna vanvårdar skolan”

Nedskärningar

Skolan vanvårdas av kommunerna. Det menar samtliga distriktsordföranden i Lärarnas Riksförbund som nu vill se krafttag för ett förstatligande av skolan.

Kommunen vill ta bort lärartjänst på skola: ”Strider mot skollagen”

Arbetsmiljö

Ljusdal vill ta bort speciallärare på en skola på grund av kommunens budgetunderskott. Facket anser att man bryter mot skollagen.

”Jag är lärare för att jag vill – inte för att jag måste”

Debatt

”Jag har lovat mig själv att inte bli en ständigt trött, sur och stressad lärare för då skulle jag antagligen göra ett klart sämre arbete samt riskera att gå hårt in i väggen. Vem gynnas av det?”, skriver läraren Jonas Nilsson efter sitt 18:e avverkade läsår.

Kommentera
Betyg

Forskaren: Rättvisa betyg är en skadlig utopi

Betyg

Försök att administrera fram rättssäkra betyg är meningslösa och skapar problem för lärarna, menar forskaren Lars Melin.
– Betyg kommer aldrig vara rättvisa och det får vi leva med.

”SFI behöver fackliga stödinsatser”

Debatt

Uppror och protestlistor i all ära men de äger ingen förhandlingsrätt. SFI-lärare behöver ett levande fack som identifierar motståndet, verkar för aktivt medlemsskap och går till förhandlingsbordet, skriver SFI-läraren Kristina Sjöberg.

Kommentera

Jesper: Därför är jag lärare

Läraryrket

Läraryrket är fantastiskt på många sätt, med utmaningar och glädjeämnen. Här berättar Jesper Inegård i Åre varför han är lärare – och vad han skulle vilja förändra.

Skolavslutning: Du vet att du är lärare när...

Lista

Snart är sommaren här, och 2018/19 förpassas till historien. Skolvärlden har samlat 11 situationer vi tror att flera av er upplevt under läsåret. Känner du igen dig?

TIMPLAN

Stadieindelad timplan blev nådastöt för moderna språk

Timplan

Moderna språk håller på att förblöda. Orsaken: Den stadieindelade timplanen tillsammans med skriande lärarbrist och kortsiktiga politiska beslut.

Kommunerna prioriterar olika för språkundervisning

Moderna språk

Olika kommuner prioriterar språkundervisningen olika högt.

Forskning

Forskaren: Så gör du undervisningen meningsfull

Undervisning

Ibland kan elever uppleva skolgången som meningslös. Så hur gör man som lärare för att höja elevernas känsla av meningsfullhet? 

Nytt avtal: LR ska stötta obehöriga lärare

Fackligt

Genom ett samarbetsavtal med Akademikerförbundet SSR ska Lärarnas Riksförbund bland annat företräda obehöriga akademiker i förhandlingar.

OECD-chefen: ”Det kommer att bli svårare att vara lärare”

OECD

Vad gör en lärare i framtiden? Och hur ser en vanlig skoldag ut? 
– Det kommer bli svårare att vara lärare, men också mycket mer intressant, säger Andreas Schleicher, högste chef för organisationens utbildningskontor, till Skolvärlden.

Så reste sig skolorna – mot alla odds

Reportage

Båda skolorna ligger i socioekonomiskt utsatta områden, båda har haft Skolinspektionen efter sig – och båda har vänt utvecklingen. Skolvärlden besökte dem för att ta reda på hur det gick till.  

Uppdraget: Så ska de rädda problemskolan

Reportage

Går det att vända en problemskola på åtta månader? Skolvärlden besökte Storvretskolan, där Skolinspektionen för första gången använt sitt yttersta maktmedel och låtit staten gå in och bestämma.

Skolverkets nya satsning sågas: ”Sanktionerar obehöriga i skolan”

Legitimation

Skolverket lanserar ett nytt stödverktyg för obehöriga lärare som är tänkt att avlasta legitimerade lärare. Men satsningen möts av kritik bland behöriga lärare.

Granskning: Lärarassistenter

Satsningen på lärarassistenter räcker bara till en kvart per dag

Granskning

En kvart om dagen per klass – eller sex minuter per lärare. Det är vad regeringens satsning på lärarassistenter räcker till om alla lärare och elever i grundskolan ska få del av den.
– Det är en droppe i havet, säger Margit Koppari, SO-lärare på Sjöparksskolan i Gällivare.

Forskaren om lärarassistenter: ”Arbetsbelastningen är lika stor”

Lärarassistenter

Den stora satsningen på skolan i vårändringsbudgeten stavas lärarassistenter. Men vad innebär den för lärarna? Per Lindqvist genomför just nu en av de första svenska studierna på området.

Läraren: ”Vårt behov av kopieringshjälp är begränsat”

Lärarassistenter

Inför höstterminen planerar Östersunds kommun att anställa 15 lärarassistenter.
– Det vore mycket bättre om man satsade på de yrkesgrupper som redan finns i skolan, säger läraren Claes Hoglert.

Debattera på Skolvärlden

Debatt: Så gör du

Här finns all info för dig som vill skriva en debattartikel i Skolvärlden.

Annons
Skolvärlden: Ny i yrket

Nyexaminerad

Här hittar du läsning särskilt utvald för lärare och studie- och yrkesvägledare som är nya ute i arbetslivet, eller som fortfarande studerar.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons