Ukraina

Flydde kriget – har lektioner från Sverige med sina elever i Ukraina

Nataliia Holub

Från Sverige håller ukrainska läraren Nataliia Holub lektioner på distans för sina elever som gömmer sig i Ukraina och utomlands.

| Foto: Johan Nilsson/TT Nyhetsbyrån

Nataliia Holub flydde nyligen från kriget – men hon är ändå en fast punkt för sina elever som gömmer sig på olika håll i Ukraina och utomlands.
Från Sverige kopplar läraren upp sig via datorn och håller lektioner på distans.
– Det handlar om att bevara något av det vi hade i våra normala liv, säger hon.

Hon kommer från Kiev och är ensamstående tvåbarnsmamma. Omsorgen om barnen fick henne att fly till Sverige, där vänner till hennes exmake öppnade sitt hem i Karlskrona.

Men det var inte lätt att lämna Ukraina.

– Det var ett extremt svårt beslut och jag skäms. Många skäms för att lämna Kiev och det är okej att skämmas, säger hon till TT.

Nataliia Holub och vännerna i Sverige är måna om att så många som möjligt ska få ta del av hennes berättelse.

När TT är på plats pågår lektion i bakgrunden på Zoom och även fast reportageteamet gör sitt yttersta för att smyga in får eleverna syn på dem och ropar ”Hello” från bildskärmen.

Alla eleverna är på flykt

Natalia Holub undervisar på en liten privat skola i Kiev med elever från årskurs ett till åtta. Hon har elever på låg- och mellanstadiet, men alla är på flykt från Kiev och är nu uppkopplade från de ukrainska bergsområdena eller långt ute på landet. Något barn har tagit sig till Italien och några finns i flyktinglägren i Polen.

Men alla samlas till Nataliia Holubs lektioner som är fasta inslag i liv som vänts upp och ner.

– De får prata hur mycket de vill. Jag säger till dem att det är okej att vara arg, att det är okej att vara ledsen. Ni kan rita, göra något med händerna, det kan få er att må bättre, Och ni kan alltid dela allt med oss.

Hon berättar också om de äldre eleverna på skolan; att det är svårare för tonåringarna som följer allt det som händer i Ukraina i detalj på sociala medier. Nataliia Holub säger till TT att ungdomarna nog vet mer än vad som är nyttigt för dem.

– En del skriver dikter, för det är ett bra sätt att hantera smärtan och ilskan. De använder väldigt mörka ord – och jag förstår varför, säger hon.

Får in källkritik i undervisningen

De yngre barnen är mer optimistiska och återberättar gärna historier de hört hemma eller snappat upp på andra sätt. Den de älskar mest handlar om den ukrainske bonden som stal en rysk stridsvagn och bogserade bort den med sin traktor.

En annan favorit är den mystiska spökpiloten som ensam i där uppe i luften skjuter ner ryska stridsflygplan.

Nataliia Holub diskuterar det här i undervisningen; att en del historier kanske är lite för bra för att vara sanna?

– Jag pratar med barnen om myter, legender, sagor, säger hon till TT.

På så sätt får Nataliia Holub in både källkritik och Ukrainas sagoskatt i undervisningen på Zoom.

Nataliia Holub får tårar i ögonen när hon efter lektionen pratar om sitt gamla liv i Kiev och hon har nära till gråten när hon och TT pratar om att barnen kommer lära sig svenska snabbt. Under intervjun är nioårige Veles och sexårige Boryslav på besök på Saltöskolan.

”Självklart att låta dem komma hit”

Läraren Pia Landgren organiserade besöket på skolan.

– En av svenskarna som familjen bor hos är pappa till barn som varit elever här förut. När han ringde och berättade om läraren Nataliia och hennes barn var det så självklart att låta dem komma hit. Det var väl det minsta vi kunde göra, säger hon till Skolvärlden.

Eleverna på Saltöskolan hade engagerat sig i hur ukrainska barn har det långt innan besöket från bröderna Holub.

– Barn är ju empatiska och vill hjälpa till. Bara att rita teckningar och se till att de hamnar i en facebookgrupp så att ukrainska barn kan se att andra barn tänker på dem och bryr sig är mer uppskattat än vi kanske kan ana. Men när Veles och Boryslav var här blev allt så konkret.

Pia Landgren fortsätter:

– Även om barnen inte kunde prata med varandra fick de så fin kontakt. Vi vuxna fick också frågor om hur deras mamma kan jobba som lärare härifrån Karlskrona och vi fick förklara vilken insats hon gör och hur hon har lektioner på samma sätt som vi fick ha lektioner och arbetsmöten digitalt i Sverige under pandemin. Det blev lite lättare att förstå då.

Väntar på att få åka hem

Det finns ännu inget beslut om när Nataliia Holubs söner ska börja skolan – eller var de ska studera – som Pia Landgren blivit informerad om.

– Jag skulle bli jätteglad om de hamnade här på Saltöskolan. Det skulle kännas bra. Dessutom vet vi ju hur viktigt det är att få en vardag och ett sammanhang i skolan när man flytt en kris eller ett krig, säger hon.

Pia Landgrens ukrainska lärarkollega är inställd på att hon och barnen kan bli kvar i Sverige en längre tid än vad hon själv önskar:

– Vi ukrainare väntar på att det här ska ta slut och att vi ska kunna åka hem. Vi tänker att vi snart ska få åka hem. Jag vet att ni svenskar och även polackerna tänker att det här kommer ta tid. Att vi kan få förlängda uppehållstillstånd i upp till tre år betyder att era regeringar förväntar sig att det kan ta så lång tid. Det skrämmer mig, säger Nataliia Holub till TT.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm