flicka_med_sloja
Debatt

”Förbjud slöjan i svenska grundskolan”

Samtidigt som Frankrike får kritik för att polisen tvingar kvinnor i burkini eller sjal och tunika att klä av sig så går Moderaternas oppositionsråd och gruppledare i Norrköping Sophia Jarl ut och propagerar för ett slöjförbud i grundskolan.

”Alla barn har rätt att växa upp som jämlikar. Därför ska hijab och andra typer av slöjor förbjudas på flickor i svenska grundskolan” skriver hon i en debattartikel på SVT Opinion.

Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas Riksförbund, tycker att frågan är mer komplicerad än så.

– Skolan ska vara fri från religiösa inslag, och ge alla elever kunskaperna och verktygen att hitta sin egen väg och sin egen sanning. Och skolan är också en öppen och tillåtande fristad för de – oftast flickor – som lever med att bevakas av släktningar och andra för att de inte ska bryta mot någon kulturell kodex. Men jag vet inte om förbud och lagstiftning är det bästa. Det kan bli väldigt trubbigt, säger hon.

Åsa Fahlén menar också att det är problematiskt att separera skolan från resten av samhället i sådana här frågor.

– Det kan bli problematiskt för lärarna om de måste upprätthålla helt andra regler på skolan än de som gäller i resten av samhället.

Sophia Jarl har under hela året slagits för olika typer av slöjförbud. I januari presenterade hon och Pär Linderoth (M), kommunfullmäktigeledamot i Norrköping, två motioner. Den ena gick ut på att förbjuda kommunalanställda att bära heltäckande slöja, den andra drev linjen att flickor under 15 år skulle förbjudas att bära slöja i kommunala miljöer. Förslagen har inte väckt något större gensvar men ska tas upp i kommunfullmäktige i höst.

Hon har även argumenterat för ett allmänt slöjförbud på offentliga platser liknande det som råder i Frankrike, i en debattartikel i aftonbladet. Hon hoppas att Moderaterna nationellt ska börja jobba för slöjförbud.

– Det är klart att jag i och med att jag lyfter frågan till nationell nivå hoppas att Moderaterna kan gå i bräschen. Det är bra att olika partier nu har börjat lyfta fram svenska lagar och värderingar men man måste också fatta konkreta beslut och inte bara prata, säger hon till Folkbladet.

I nuläget är det dock ingenting som Moderaterna i riksdagen är intresserade av.

– Svensk skola ska värna jämlikhet och det är viktigt att skolledningen vågar stå upp för de grundläggande värderingar som ska gälla i samhället. Vi är ett brett parti och våra lokala företrädare driver olika förslag. Det finns dock inget nationellt förslag om slöjförbud i skolan från Moderaterna, hälsar partiets skolpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall via sin pressekreterare.

Kommentera