Skolattentat

Före detta elev dömd för skolattack i Varberg

Varberg skolattack

Mannen tog sig in med yxa och kniv på en skola i Varberg och en 17-åring skadades lindrigt. Nu döms mannen till rättspsykiatrisk vård.

| Foto: Polisen

En före detta elev på Peder Skrivares gymnasium döms till rättspsykiatrisk vård efter skolattacken i Varberg.
Den 25-årige mannen var maskerad och hade med sig knivar och brandbomber och skadade en 17-åring med yxa.

Det var den 28 januari förra året som mannen packade ner två yxor, knivar och tre brandbomber i en sportbag, tände eld på ett källarutrymme i fastigheten han bodde i och tog bussen till sin förra skola i Varberg.

Han var klädd i arbetskläder och tog sig in i huvudbyggnaden på Peder Skrivares gymnasium, där han maskerade sig med en svetsarmask på en toalett och gick vidare in i skolans café där sökte upp 17-åringen och en annan elev och uppmanade dem att gå. När 17-åringen sträckte sig efter en vattenflaska gjorde 25-åringen utfall med en yxa och skadade honom i handen.

Eleverna sprang till rektorn som slog larm och 25-åringen kastade ifrån sig vapnen och maskeringen och lämnade skolan – och kunde senare gripas av polis.

Flygfoto över skolan där kläder och vapen hittades efter dådet. Foto: Polisen

I baksätet på polisbilen sade han att han velat bli provocerad för att kunna attackera, men att dådet inte blivit som han tänkt sig.

I senare förhör hade 25-åringen inga klara minnesbilder av vad som hänt och varför. Åklagaren yrkade till att börja med på 12 års fängelse, men efter en rättspsykiatrisk undersökning slogs det fast att mannen lidit av en allvarlig psykisk störning när han begick brotten.

Därför dömer tingsrätten i Varberg honom för försök till mord, försök till grov mordbrand, mordbrand och skadegörelse till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Skolattacken i Varberg var den första av tre som drabbat Sverige de senaste 12 månaderna.