pengklassrum

Lärare tillhör de yrken med lägst livslön, visar en ny undersökning.

Lön

Förlustaffär att bli lärare

Du förlorar en halv miljon kronor på att bli ämneslärare, 400 000 kronor på att bli yrkeslärare och 800 000 kronor på att bli lärare i praktiska och estetiska ämnen. Detta jämfört med om du hade börjat jobba direkt efter gymnasiet.

Så mycket tjänar en akademiker

Så mycket tjänar de mest lönsamma yrkena jämfört med en gymnasieutbildad:

  • Läkare 8,9 miljoner kronor
  • Jurist 7,3 miljoner kronor
  • Ekonom 7,2 miljoner kronor
  • Civilingenjör 5,9 miljoner kronor
     

Så mycket förlorar de minst lönsamma yrkena jämfört med en gymnasieutbildad:

  • Förskollärare 1,8 miljoner kronor
  • Konstnärer 1,7 miljoner kronor
  • Tandhygienist 1,7 miljoner kronor
  • Arbetsterapeut 1,6 miljoner kronor

Här kan du läsa mer om undersökningen.

Att plugga vidare kan bli en dyr affär – om du inte väljer att bli läkare, jurist, ekonom eller civilingenjör. Lärare tillhör de yrken som ligger sämst till, enligt Saco, som jämfört livslöner för akademiker.

– Det måste löna sig att utbilda sig i Sverige, både för den svenska ekonomin och för demokratins skull. Löneutvecklingen för akademiker är alldeles för dålig, och det är tydligt att det gäller alla läraryrken, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

Victoria Zakrisson
Victoria Zakrisson

Mer än 40 procent av de 37 akademiska utbildningar Saco har tittat på lönar sig inte, om man tar hänsyn till arbetslöshet, pension och skatter samt studielån och förlorad inkomst under studietiden.

För Victoria Zakrisson var det inte pengarna som lockade med läraryrket. Hon är matte- och tekniklärare på Svenstaviks skola i Berg.

– Hade man valt att ta ett ingenjörsyrke hade jag kanske klivit in på den lön jag har i dag efter tio år i yrket, säger hon.

Hur mycket påverkas jobbet av allt prat om lön?

– Själva jobbet påverkas kanske inte i så hög grad till vardags, men kring lönesättning så känns det att det arbete man gör värderas väldigt annorlunda än andra yrken med samma utbildningsnivå. I debatter lyfts lärarens roll fram som otroligt viktig och betydelsefull men samtidigt ökar hela tiden vår arbetsbelastning på grund av att skolornas uppdrag utökas, medan tiden vi har till förfogande är densamma och de som ska dela på arbetet är färre och lönerna halkar efter. Det blir väldigt tvetydigt, säger Victoria Zakrisson.

Kommentera