klass_larare_elever

40 000 legitimerade lärare gör något annat på dagarna.

Lärarbrist

Forskning: Ingen ökning av avhopp från läraryrket

De senaste 20 åren har fler lämnat läraryrket än jämförda yrken. Men någon trend att allt fler hoppar av finns inte enligt ny forskning.

Med alla rapporter och berättelser om skriande lärarbrist och lärare som inte orkar jobba kvar är det lätt att få intrycket att fler och fler lärare lämnar yrket. Men faktum är att andelen utbildade lärare som gör någonting annat har legat still på runt 15 procent de senaste 20 åren. Det visar forskning från Uppsala universitet, rapporterar SR Ekot.

Lika konstanta är avhoppen i två andra yrkesgrupper som dras med stora påfrestningar: poliser och sjuksköterskor.

– Det budskap vi vill föra fram är att antagligen har det inte skett någon ökad flykt ur yrkena. Vi hittar inga bevis för det, säger Adrian Adermon, arbetsmarknadsforskare vid Uppsala univeritet och en av två personer bakom studien.

Den anmärkningsvärda skillnaden är att avhoppen från läraryrket är nästan dubbelt så stort. 15 procent av de utbildade lärarna gör något annat än det är utbildade till, medan motsvarande siffra för poliser och sjuksköterskor ligger på 8 procent.

Svante Tideman, vice ordförande på Lärarnas Riksförbund, känner till siffrorna och tycker att de är problematiska.

Svante Tideman
Svante Tideman

– Det är inget nytt att avhoppen är konstanta. Men vi har ju fortfarande ett problem. Fler lärare hoppar av yrket än andra, och idag har vi lärarbrist samtidigt som 40 000 legitimerade lärare gör något annat på dagarna, säger han.

Vad beror det på att så många lärare väljer att lämna yrket?

– Dålig arbetsmiljö, löneutvecklingen är inte vad den borde vara, arbetsbelastningen är hög, man känner inte uppskattning från arbetsgivaren eller från samhället i stort. Det behövs skärpning på flera håll, säger Svante Tideman.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm