ragnar
Foto: Marianne Bäckström

Förslagen för minskad administration sågas

Stockholms utbildningsförvaltning har kommit med ett första förslag om hur man ska minska lärarnas administration.Men det döms ut av Lärarnas Riksförbunds distriktsordförande och kommunombud Ragnar Sjölander.– Det tar inte det där stora greppet som vi önskar att de hade gjort, säger han.

Det var i februari, efter en anmälan från Lärarnas Riksförbund, som Arbetsmiljöverket ålade Stockholms stad med ett hot om vite på två miljoner kronor. Anledningen till beslutet ligger den höga administrativa belastningen för lärarna.

Nu har Stockholms stads
utbildningsförvaltning lämnat ett förslag på hur man vill komma till rätta med problemet.
Bland annat vill man skrota vissa av de moment som införts på senare år. Speciella prov för Stockholmstrakten finns med på listan över uppgifter som kan försvinna.
Skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) säger till SVT:
– Det är till exempel att se över alla dessa prov som kanske inte behövs, se över om det finns möjlighet för annan administrativ personal att föra in provresultat, istället för lärarna. Vi kan också se över mötesstrukturen. Det finns mängder av åtgärder vi kan vidta i Stockholm, säger skolborgarrådet Lotta Edholm (FP).

Men Ragnar Sjölander, distriktsordförande och kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Stockholm, är inte imponerad.
– Vi tycker generellt att de borde haft ett mycket tydligare anslag om att verkligen vilja skära bort uppgifter så lärarna får tid för undervisningen och arbetet som krävs runt omkring. De går in och börjar peka på några detaljer, men de tar inte det stora greppet som vi önskar att de hade gjort, säger han till Skolvärlden.se.

Han fortsätter:

– Det är väl bra att de föreslår att man tar bort vissa av de moment som de lagt till de senaste åren. Men vi ser det inte som det primära för att minska lärarnas arbetsbelastning, säger Ragnar Sjölander.

Ragnar Sjölander är positiv till att man ska se över mötesstrukturer i grundskolan.
– Det finns vissa grundskolor som har upp till fem timmar möten i veckan som är obligatoriska. Jag har tidigare pratat om möteshysteri, och det är verkligen så på vissa håll, säger han.

Däremot vill han se
tydligare förslag på hur man ska minska arbetsbelastningen för gymnasielärarna.
– Där tycker jag egentligen inte att de föreslår någonting som det ser ut nu.

Senast 2 september
ska Stockholms stad ha lämnat in ett förslag på åtgärder till Arbetsmiljöverket.

Kommentera