Karriär 

Förstelärare kvar även utan statsbidrag

Tranemo kommuns förstelärartjänster permanentas - oavsett om kommunen får bidrag från staten eller inte.

Kommunstyrelsen skulle ursprungligen besluta om huruvida förstelärartjänsterna skulle vara permanenta så länge det kommer statliga bidrag. Istället beslutades att tjänsterna gäller tills vidare – oavsett bidrag eller inte, rapporterar Borås Tidning.

– Det är viktigt nu när vi har stuckit ut näsan här i Tranemo kommun och sagt att vi ska ha en skola i nationell toppklass. Då måste vi satsa på detta för att behålla den duktiga personal som vi har, säger kommunstyrelsens ordförande Crister Persson (C). 

Han menar att det skapar osäkerhet när man inte vet hur länge tjänsterna finns kvar. Beslutet ska istället ge stabilitet. 

Dessutom hade förvvaltningen flaggat för att det permanenta lärarlönelyftet skulle kunna göra det mindre attraktivt att välja en temporär förstelärartjänst.

Det var Allianspartierna tillsammans med SD som röstade igenom förslaget med sju röster mot sex. Kommunstyrelsens Vice ordförande Tony Hansen (S) är skeptisk:

– Vi tyckte att det här kom upp ganska hastigt och ville gärna ha haft en större diskussion, säger han. 

Kommunen kommer att ha 20 stycken statligt finansierade förstelärartjänster det kommande läsåret, vilket motsvarar en årlig kostad på runt 1,66 miljoner.

Kommentera