Lärarbristen

Fortsatt lärarbrist inför skolstarten

Rapporter om skolor som står utan lärare till hösten fyller lokalpress från norr till söder. 
– Man borde sett de kommande behoven för länge sedan, höjt lönerna och förbättrat arbetsmiljön, säger LR:s ordförande Åsa Fahlén.

Skolvärlden berättade i juni om Arbetsförmedlingens siffror som visar att 9 av 10 grundskolor har brist på utbildad arbetskraft.

I Malmö saknas i nuläget 68 lärare, framför allt i grundskolan, och kommunen har bildat en central rekryteringsgrupp för att stötta rektorernas jakt på folk, rapporterar Sydsvenskan.

– Vi märker av pressen, inte minst när det gäller de löneanspråk lärarna har. Klart att de blir högre när det råder brist, säger Kim Nybble, HR-chef på grundskoleförvaltningen i Malmö stad.

Malmö väljer dessutom att lägga lönerna för de som tar arbete i utsatta områden något högre.

Samtidigt rapporterar P4 Västerbotten om oron för ett system med ”stafett-lärare” anställda i bemanningsföretag, enligt den modell som finns med så kallade stafettläkare. Där har flera lärare höjt sin lön med upp till sextusen kronor genom att byta arbetsgivare.

Jonas Larsson är biträdande rektor på Andersbergsskolan i Gävle och har använt bemanningsföretag för att hitta pedagoger till sin verksamhet. Efter att ha försökt rekrytera på egen hand i tre månader tog de hjälp av ett bemanningsföretag som riktat in sig speciellt på att förmedla lärare. De löste situationen på en vecka. Men trots det är han orolig för utvecklingen med bemanningsföretag, rapporterar SVT Gävleborg.

– Jag är orolig för det faktiskt. När man jobbar med barn och elever som vi gör så behöver man ha en kontinuitet. Vi behöver lärare som är fasta på sin post, vi behöver lärare som är behöriga och har rätt utbildning och det är det illavarslande att ha inhyrda lärare, säger han.

Arbetsförmedlingen anser att pedagogiskt arbete är det område som antalet sysselsatta bedöms öka mest under året, men bristen är så stor att den nu begränsar tillväxten inom yrket.

– Staten måste vara garant för att det finns tillräckligt många legitimerade lärare för att kunna ha en likvärdig, kompensatorisk skola. Det är extra viktigt nu, med många nyanlända elever. Vi har i flera år påtalat yrkets sjunkande attraktivitet. Det här borde inte komma som någon nyhet för kommuner och friskolor, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm