724570-alphabet-blocks-in-a-row
Utbildningspolitik

Fp vill återinföra ämnesbetyg

Nu svänger Folkpartiet i frågan om betyg på gymnasiet: kursbetygen borde ersättas av ämnesbetyg.

För en tid sedan krävde Lärarnas Riksförbunds ordförande Bo Jansson, i en debattartikel i Göteborgs-Posten, att ämnesbetyg på gymnasiet borde återinföras.

”Systemet med kursbetyg innebär stress för lärare och elever. Kursbetygen är oförlåtande eftersom eleverna bär med sig dem till slutbetyget. Det slår hårt mot elever med svaga resultat från grundskolan och elever som i början är omotiverade eller skoltrötta”, skrev Bo Jansson i artikeln och menade att stressen över kursbetygen är en orsak bakom att så många som var fjärde elev lämnar gymnasiet utan fullständiga betyg.

Kursbetygen har varit ett faktum sedan det målrelaterade systemet infördes 1994.

Nu säger Folkpartiets skolpolitiska talesperson, Christer Nylander, i en intervju med Sveriges Radio att det var fel att man vid gymnasiereformen 2011 behöll kursbetygen.

– Med ämnesbetyg är det den samlade kunskapen om mäts. Dagens situation innebär ju att en enkel kurs i till exempel matematik är lika mycket värd som en mer avancerad och svårare kurs i ämnet, säger Christer Nylander till Sveriges Radio.

– Det tycker vi är fel. Det sänder en signal om att man inte uppskattar den fördjupade kunskapen man får när man fördjupar sig i ett ämne.

Christer Nylander säger att han är redo att återinföra ämnesbetygen oberoende av sina Allianskollegor.

– Själva sakfrågan och betoningen av kunskap i skolan är det viktiga, säger han.

Kommentera