jag_ar_larare_frida

Frida Klar är studie- och yrkesvägledare på Soldalaskolan i Södertälje.

| Foto: Magnus Glans
Syv-yrket

Frida: Därför är jag studie- och yrkesvägledare

Att arbeta som studie- och yrkesvägledare är fantastiskt på många sätt, med utmaningar och glädjeämnen.
Frida Klar i Södertälje berättar varför hon är syvare – och vad hon skulle vilja förändra.

  • Därför är jag studie- och yrkesvägledare

– När jag valde högskoleutbildning ville jag utbilda mig till ett yrke som i grunden är positivt och varierande. Att varje dag få träffa människor som står inför olika val är spännande och utmanande, att få lyssna på människor enskilt men även att få träffa grupper. Jag arbetar på en grundskola och det är väldigt roligt och givande att få träffa eleverna och se hur de utvecklas från förskoleklass till de sista dagarna de går i åk 9. 

  • Bästa stunden i veckan

– Det varierar från vecka till vecka då dagarna ser så olika ut. Men höjdpunkter kan vara när man märker att man har gjort en skillnad för en elev eller när jag samarbetar med mina kollegor. Raketen på fotot har bildläraren Linda Romlin hjälpt mig att göra. Den använder jag när jag vägleder lågstadiet i en övning där eleverna får följa med på ett rymdäventyr. Eleverna ska lära sig att visualisera kring yrken, samhälle och framtid.

  • Det här skulle jag vilja förändra

– Jag har förutsättningar att arbeta med vägledning i alla åldrar och samverka med kollegor, men jag vet att inte alla studie- och yrkesvägledare har de förutsättningarna jag har. Många har små tjänster, flera skolor och mycket administrativt arbete som inte alltid är kopplat till studie- och yrkesvägledning.

– Min önskan om förändring är att alla syvare ska få de förutsättningarna som krävs för att kunna hjälpa och göra det vi kan bäst: studie- och yrkesvägledning.

Kommentera