Undersökning

Fridolin utbildningsminister om lärarna får välja

Nästan sju av tio lärare vill se Gustav Fridolin (Mp) som nästa utbildningsminister, enligt en undersökning som Lärarbarometern gjort. Bara nio procent av lärarna vill se Ibrahim Baylan (S) på samma post.

I väntan på besked om vem som blir nästa person på utbildningsministerposten har Lärarbarometern frågat lärarna vem de vill se på posten. En klar majoritet av lärarna, 67 procent, svarade att de vill att Miljöpartiets språkrör, Gustav Fridolin, ska bli nästa utbildningsminister. På delad andraplats kommer den före detta skolministern Ibrahim Baylan (S) och Margot Wallström (S). Båda fick 9 procent av rösterna. 

Lärarbarometern har också ställt frågan ”Vilken tycker du är den enskilt viktigaste skolfrågan för nästa regering att arbeta med?” 28 procent svarade bättre löneutveckling för lärare, 24 procent svarade minska lärarnas administrativa börda och 23 procent svarade mer resurser för att stödja elever med inlärningssvårigheter. 

Att Gustav Fridolin är populär bland lärare visade också den undersökning som Skolvärlden gjorde tidigare i år. Då svarade 37 procent att av de tillfrågade lärarna att de har stort förtroende för honom, den högsta siffra i undersökningen. 

Lärarbarometern är en nystartad webbpanel med lärare och annan skolpersonal. Panelen har över 7000 med- lemmar. Svarsfrekvensen på den aktuella undersökningen var 51 procent.

Kommentera