klassrum_tomt_1

Bilden har inget samband med texten. Foto: Andreas Hillergren

Brott

Skolpeng skulle gå till bankverksamhet – nu åtalas skolans ledning

Fem tidigare styrelseledamöter i friskolekoncernen Al-Azhars stiftelse åtalas för grova ekobrott. Den tidigare styrelsen misstänks ha låtit föra ut elva miljoner kronor ur skolverksamheten för att starta en bank.

Merparten av ägarna till friskolekoncernen Al-Azhar greps i en gryningsräd i höstas förra året misstänkta för ekonomisk brottslighet och penningtvätt. Stiftelsens tidigare ordförande, som också är grundare av stiftelsen, är häktad sedan i november. Brotten ska ha begåtts under åren 2015 – 2018.

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm har nu väckt åtal mot sju personer för grova ekobrott. Åtalet gäller trolöshet mot huvudman i två fall, grova bokföringsbrott och grovt penningtvättsbrott. Fem av de inblandade är tidigare styrelseledamöter i Al-Azhar stiftelsen som driver friskoleverksamhet.

Stiftelsen är finansierad av skolpeng som skulle gå till att bedriva skolverksamhet med religiös profil. Miljonerna som misstänks ha förts ut ur skolans verksamhet skulle användas för att starta bankverksamhet.

– Min bedömning är att styrelsen genom att flytta ut pengarna från skolverksamheten till den externa bolagsgruppen har agerat i strid med stiftelsens ändamål som är att bedriva skolverksamhet, vilket innebär att man gör sig skyldig till grov trolöshet mot huvudman, säger Lisa Hermanrud, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten och tillika förundersökningsledare i ärendet, i ett pressmeddelande. 

Al-Azhar har skolor i hela landet, bland annat i Stockholm. Friskolekoncernen har väckt uppståndelse förr – bland annat när skolan i Vällingby i Stockholm hade könsuppdelade gymnastiklektioner under 2016.

Samtliga inblandade förnekar brott, men kammaråklagare Lisa Hermanrud säger till SVT Stockholm att bevisläget är gott.  

– Vi har förhört ett stort antal personer i utredningen. Vi har beslagtagit bokföring från stiftelsen och de mottagande företagen som vi grundligt gått igenom. Vi har också tittat i datorer och telefoner.  

Skolvärlden har tidigare granskat privata skolaktörers verksamheter. I mars rapporterade Skolvärlden om att mer än var fjärde privat skolaktör som förra året fick bidrag av Skolverket under de senaste åren har haft skulder registrerade hos Kronofogden.

Johanna Freed, chef för en av de två enheter på Skolverket som fördelar statsbidrag, berättade då om att verket inte gör någon ekonomisk kontroll av mottagarna innan bidrag betalas ut.  

– Nej, vi utgår från vårt register över huvudmän som i sin tur bygger på information från Skolinspektionen om vilka som har tillstånd att bedriva skolverksamhet. Det sker också en kontroll av att mottagarna är berättigade att söka aktuella bidrag, sa hon till Skolvärlden då.

Kommentera