skolpengar
Löner

Friskolor betalar sämre

I Stockholm tjänar lärare på friskolor 3 200 kronor mindre i månaden än kommunalanställda.

Landets åtta största friskolekoncerner gjorde tillsammans en vinst på 640 miljarder under 2014. Trots det har deras anställda lägre löner än kommunalanställda, skriver Dagens nyheter.

I snitt tjänar gymnasielärare 900 kronor mindre, och grundskollärare 800 kronor mindre. Men i friskoletäta Stockholm skiljer hela 3 200 kronor. Det visar siffror som Lärarförbundet tagit fram med hjälp av Statistiska centralbyrån, SCB.

– Lönen är viktig, men det är inte många som sätter den högst på listan för vad som är viktigast med jobbet. Vetskapen om och bekräftelsen av att man gör något viktigt, en bra chef, arbetskamrater man trivs med är faktorer som för de flesta påverkar mer än lönen. Vi tror också på en större lönespridning där riktigt bra lärare premieras, säger friskolekoncernen Academedias kommunikationsdirektör Paula Hammerskog till tidningen.

Hon hänvisar till att det jobbar en större andel yngre lärare på friskolorna än på kommunala skolor, vilket drar ner den totala lönekostnaden.

– Om man går till SCB:s lönestrukturstatistik ser man att unga lärare, alltså lärare under 24 år, i fristående grundskolor tjänar mer än kollegorna i kommunala skolor, äldre lärare, alltså över 60, tjänar mer på kommunala skolor, säger Paula Hammerskog.

 Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand tycker inte att det argumentet håller.

– Ålder är inget kriterium. Ska man vara en attraktiv lärararbetsgivare och kunna rekrytera lärare så måste man kunna betala en attraktiv lön, säger hon till DN.

Kommentera