Skoldådet

”Fruktansvärd tragedi”

Tre döda och flera är skadade efter skolattacken i Trollhättan.
– Det är en fruktansvärt tragisk händelse. Jag delar de drabbades sorg, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Bo Jansson.

En maskerad man i 20-årsålder gick på förmiddagen till attack mot elever och personal på skolan Kronan i Trollhättan. Enligt de senaste uppgifterna har en elevassistent och en femtonårig pojke avlidit. Vid attacken skadades ytterligare en elev och en lärare. Även gärningmannnen avled under eftermiddagen.

– Det är en fruktansvärt tragisk händelse. Jag är oerhört illa berörd och jag vill utrycka mitt stöd för alla som drabbats, elever och personal. Jag förstår chocken och förtvivlan – och delar deras sorg, säger Bo Jansson, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

– En sådan här sak ska inte få ske. Nu har det hänt och det är fruktansvärt.

Bo Jansson säger att han alltid förvånats över att vem som helst bara kan gå rakt in på en skola, något man ofta inte kan göra på andra arbetsplatser.

– Det här handlar om en skola som ligger integrerad med ett café, bredvid ett köpcentrum, och där det alltså finns många vuxna som inte hör till skolan. Vårt skyddsombud har påpekat den risk detta innebär för elever och personal och krävt att det ska göras en riskanalys av kommunen. Det har inte gjorts och nu har detta fruktansvärda skett.

– Min grundinställning, och det tror jag delas av många lärare, är att skolan måste vara en trygg arbetsplats för elever och personal. Man måste i möjligaste mån förhindra att sådant här sker. Skolan måste vara öppen mot samhället. Men det betyder inte att vem som helst, hur och när som helst, ska kunna gå in på en skola. Detta är en attack inte bara på de som drabbades direkt idag – utan också på den trygghet och säkerhet som vi har varit så stolta över i den svenska skolan.

En svart dag för Skolsverige, säger Skolledarnas förbundsordförande Matz Nilsson, i ett pressmeddelande.

– Jag blir djupt berörd och bedrövad av de fruktansvärda händelser som ägt rum på skolan Kronan i Trollhättan idag. Skolan ska vara en trygg och säker plats för såväl elever som personal. Mina tankar går till dem som förlorat en älskad närstående och till barn, lärare och skolledare på skolan.

Kommentera