daniel_och_karin_1
Foto: Pierre Eklund

Fyra lärare har redan slutat

Torsås kommun, som i början av året utsågs till Sveriges bästa grundskolekommun av Lärarnas Riksförbund, är en skolkommun i kris.
Fyra lärare har slutat och nio riskerar skriftlig varning.

Bakgrund till konflikten

Även lärarna på Söderåkra skola i Torsås kommun skickade information hem till föräldrarna. Till skillnad från sina kollegor hänvisade lärarna inte till de berörda partierna och har därför undgått repressalier.
Bildningsnämnden i Torsås kommun har beslutat att dra in vikariepoolen och öka antalet lektionstimmar. För mellanstadielärarna innebär det 100 minuter mer i veckan, för speciallärare på mellanstadiet och lärare på högstadiet 160 timmar och för speciallärare på högstadiet 210 minuter.
Lärarna skrev i sitt brev att utöver specialundervisning kunde utomhuslektioner, temadagar, studieresor, friluftsdagar och experiment drabbas eftersom de inte hinner planera detta på grund av sina ökade lektionstimmar. Rektorn på Torskolan hade ingen vetskap om brevet.

De styrande politiska partierna i Torsås kommun, Socialdemokraterna och Torsåspartiet, beslutade hösten 2009 att öka lärarnas lektionstimmar. I våras tog partierna beslutet att plocka bort vikariepoolen och öka antalet lektionstimmar ytterligare.
För en lärare i mellanstadiet innebar alla förändringar 100 minuter mer lektionstid i veckan medan speciallärare på högstadiet fick 210 minuter mer i veckan.
– Samtidigt behöll vi våra tidigare arbetsuppgifter. Detta medförde att fyra lärare slutade medan flera andra lärare gick ner i tid, berättar Ewa Wendell, kommunombud för Lärarnas Riksförbund, som arbetar som speciallärare på högstadiet på Torskolan.

Blev oroliga

På Torskolans mellanstadium blev lärarna oroliga att förändringarna skulle påverka eleverna.
– Ett tajtare schema innebär mindre tid för planering och efterarbete vilket i slutändan påverkar kvaliteten på elevernas studier, säger Karin Bolling, klassföreståndare för årskurs fyra.
För att informera föräldrarna om situationen skrev nio mellanstadielärare ett brev som de skickade med eleverna hem.
– Vi förklarade att de styrande partierna anser att vi arbetar för lite och att den ökade lektionstiden kan innebära att specialundervisningen försvinner periodvis eftersom vi är tvungna att vikariera för varandra nu när poolen är borta, säger Daniel Kummel, klassföreståndare för årskurs fem.
När de berörda partierna fick kännedom om brevet lyftes ärendet i kommunens personalutskott. Majoriteten i utskottet ansåg att lärarna hade skickat felaktiga påståenden.
– Det blir en konstig jävsituation. De berörda politikerna sitter även i personalutskottet och dömer lärarna i ett mål där de är motpart, säger Ewa Wendell och fortsätter:
– Lärarna känner sig väldigt kränkta.

Inledde en utredning

När lärarna vägrade att sända ut en dementi påbörjades en utredning och en vecka innan skolstart meddelade personalutskottet att lärarna skulle få en skriftlig varning.
– Jag mådde jättedåligt och ville inte gå till jobbet, men det blev bättre sen när eleverna började. Det är ingen lärare som har arbetsvägrat utan vi har bara informerat föräldrarna. Jag har redan fått ställa in stödundervisning för lite svagare elever för att vikariera för en sjuk kollega, säger Daniel Kummel som menar att lärarna dessutom har mindre tid till att trösta elever som mår dåligt.
– Jag saknar en vision, en förklaring till förändringarna och undrar fortfarande vad vi har gjort för juridiskt fel, tillägger Karin Bolling.
Ärendet togs upp i kommunstyrelsen i mitten av september där den styrande majoriteten beslutade att lärarna ska erhålla varning. Lärarnas Riksförbund kommer inte att godta beslutet utan ska inleda lokala förhandlingar innan frågan lyfts till central nivå.
– Fortsätter arbetsklimatet att försämras på Torskolan kommer även jag att söka mig härifrån, avslutar Daniel Kummel.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm