byggnads

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Debatt

Glöm inte bort att föreslå bygg för tjejerna!

Debatt Har du som lärare eller studie- och yrkesvägledare föreslagit byggbranschen för dina kvinnliga elever? frågar sig Johan Lindholm, ordförande för Byggnads.

Den 15 februari ska gymnasievalen vara inne. Många elever går nu och funderar på framtid och karriär. Här kommer en ödmjuk påminnelse från fackförbundet Byggnads, speciellt till dig som är lärare eller syokonsulent: har du föreslagit byggbranschen för dina kvinnliga elever? 

Det är lätt att hamna i att välja det som en tror förväntas av en. I Sverige ska det byggas 700 000 bostäder innan 2025. 700 000. Det är mycket. Och utöver detta behövs kontor, servicebutiker, skolor, sjukhus, idrottshallar… I nuläget beräknar vi att det saknas 40 000 byggnadsarbetare för att klara av det.

Förra året sökte 5 508 elever bygg- och anläggningsprogrammet. Av dessa var 507 kvinnor.  Här ser vi en stor möjlighet att hitta fler kompetenta byggnadsarbetare. Vi tror att anledningen till att inte ännu fler tjejer söker är att det finns en missuppfattning om att kvinnor inte passar i byggbranschen. Det är helt fel.

Det är inte tyngre att jobba som byggnadsarbetare än vad det är att jobba inom vård eller handel. Som byggnadsarbete får en dessutom bättre betalt och vi kan lova att det kommer att finnas gott om jobb åtminstone 10 år framåt i tiden, säkert längre. 

Det finns många spännande yrken att välja på. Betongare. Snickare. Maskinist. Plattsättare. Det finns yrken för den som inte gillar att sitta still, och för den som gör det. För den som gillar att skapa stora saker med händerna, för den som föredrar detaljarbete. För den som helst jobbar utomhus, och för den som hellre är inomhus.

Visst, det stämmer till viss del att det kan vara grabbigt ute på byggena. Men det blir fler och fler kvinnor och vi inom Byggnads gör allt vi kan för att alla ska känna sig välkomna. Och skulle det trots detta förekomma diskriminering så har de fackliga ombuden stenkoll på lagar om arbetsmiljö och sexuella trakasserier.

Så ta en funderare. Kanske passar byggbranschen för några av dina elever? Oavsett vad de drömmer om kan de då vara säkra på att de får ett spännande, välbetalt yrke med bra framtidsutsikter.

Vi hälsar alla nya byggnadsarbetare välkomna till branschen.

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

Kommentera