Karin Boberg och Anna Sterlinger Ahlring är aktuella med boken ”Att äga läraryrket”.
Läraryrket är fullt av tuffa utmaningar och vardagliga fallgropar att undvika.
Lärarna Karin Boberg och Anna Sterlinger Ahlring delar med sig av sina bästa tips för att hjälpa vilsna nyexaminerade och yrkeserfarna lärare hitta rätt i yrkeslivet.
Karin Boberg
Anna Sterlinger Ahlring
Många nyexaminerade lärare upplever den första tiden i yrket som utmanande och fylld av frågor. Det är många bitar att få ordning på, en hel del utmaningar att hantera och en del fallgropar att undvika.
Därför kan det vara bra att få lite proffshjälp och få koll på de viktigaste delarna inför första terminen som lärare.
I den nya boken ”Att äga läraryrket” delar grundskollärarna Karin Boberg och Anna Sterlinger Ahlring med sig av sina bästa råd och beprövade knep till nya lärare och även erfarna yrkesverksamma som vill få en nystart på jobbet.
– Både jag och Anna har arbetat väldigt länge i läraryrket och vi vet att det är mycket att tänka på. Efter fem år på lärarutbildningen kommer man ut och känner sig peppad att köra – men så möts man under första tiden av massa människor man inte hade en aning om arbetade i skolan. Det är svårt att veta var man ska börja jobba, säger Karin Boberg som under flera år varit ute och föreläst för nyexade om första tiden i yrket.
Vad är viktigast att tänka på när man går in i sin första lärartjänst eller vill få den viktiga nystarten i yrket?
– Ödmjukheten och prestigelösheten. Man behöver inte vara bäst på allt som lärare. Var inte den som tar dig an alla nya coola projekt i början. Fokusera på kärnan i uppdraget i stället. Det är okej att vara ny på saker – även som lärare, säger Karin Boberg.
Anna Sterlinger Ahlring flikar in:
– Och glöm inte bort att ta hjälp av andra. Du har så många erfarna och duktiga kollegor runt omkring dig som du kan vända dig till.
Är det vanligt att man ställer för höga krav på sig själv som nyexaminerad?
– Ja, gud ja. Vi trycker mycket på att fokusera på strukturerna: se till att få arbetsro i ditt klassrum och att eleverna lyssnar på dig. Då blir allt enklare i din undervisning. Säg hejdå till alla krav som du tror att alla andra har på dig, säger Karin Boberg.
”Man behöver inte vara bäst på allt som lärare”
Vilka är de vanligaste fallgroparna i lärarlivet?
– Att man tror att man ska vara ”herr eller fröken duktig” hela tiden. Jag har lärt mig med åren att hur katastrofalt det än är att råka slänga elevernas läxor en gång i soporna eller att du missar ett utvecklingssamtal över Teams så är vi fortfarande människor. Jag tror att det är bra att tidigt i sin lärarkarriär veta att det är okej att göra misstag och erkänna sina misstag, säger Anna Sterlinger Ahlring.
Karin Boberg:
– En annan fallgrop många gör är att man tänker att man måste göra så otroligt mycket första åren. Men återigen, det handlar om att skala bort och göra det enkelt.
Boken ”Att äga läraryrket” är uppdelad i tre områden som fördjupar sig på olika ämnen. Den inledande delen fokuserar på det som händer i lärarens klassrum. Det kan handla om allt från att man möter sin elevgrupp första gången till bedömningsförberedelser.
En annan del i boken handlar om hur man som lärare ska ge sig själv chansen till ett hållbart lärarliv genom att göra personliga scheman, sätta gränser, och ta emot hjälp när du behöver.
Slutligen finns det en del som berör det man gör som lärare när det inte är lektion. Det kan exempelvis handla om hur man hanterar kontakt med andra yrkesgrupper, vårdnadshavare eller skolans ledning.
Hur blir man ett proffs på att hantera besvärliga vårdnadshavare?
– Att man visar transparens. Det är viktigt att vara tydlig med vad man ska göra, men inte gå in för mycket på detaljer. Kommunicera vad du förväntar dig av deras barn. När man väl måste ta de tråkiga samtalen har man redan förberett. Kommunicerar du detta tydligt kommer du inte ha några långvariga problem med vårdnadshavarna, säger Karin Boberg.
1. Ta hjälp
2. Kontroll över tiden
3. Prestigelösheten
4. Planering av ämnet
5. Struktur i klassrummet
6. Våga säga nej – ”var inte en anka”