gustav_fridolin_webb_tv
Politik

Gustav Fridolin lämnar politiken – återvänder till att undervisa

Efter åtta år som språkrör för Miljöpartiet och fyra år som utbildningsminister meddelar Gustav Fridolin att han fått nog.
– Jag ska undervisa igen, säger han till Skolvärlden.

Gustav Fridolin tillträdde som språkrör 2011 och skulle kunna sitta kvar som språkrör ett år till enligt Miljöpartiets egna regler. Men han väljer att inte ställa upp till omval vid partiets kongress i maj. Beskedet kommer i form av en artikel på Aftonbladet debatt.

Varför hoppar du av?

– Jag kan inte se varför jag skulle sitta det där extra året. Det är bättre att man lämnar på första kongressen efter ett val, säger han.

2014 tillträdde Gustav Fridolin som utbildningsminister i Stefan Löfvens (S) rödgröna regering, en post han i formell mening fortfarande innehar eftersom ingen ny regering finns på plats ännu.

Vad är du mest nöjd med under dina år som utbildningsminister?

– Skolkommissionen. Både tillsättandet och att vi börjat förverkliga den. Staten tar ett helt annat ansvar nu, och vi utreder ett permanent system för statlig finansiering. Det känns som at det verkligen kan hjälpa till att komma till rätta med ojämlikheten i skolan.

Han tycker att skolpolitiken på riksplanet i stort är på en bättre plats nu än den var för ett par år sedan.

– Det är mindre debatt om symbolfrågor och mer om det vi borde prata om: ojämlikhet och lärarnas förutsättningar. Och lärarna ska hålla nageln i ögat på alla oss skolpolitiker, inte minst när det gäller arbetsdelningen – vi ska jobba med förutsättningarna, men inte lägga oss i hur lärarna gör sitt jobb.

Gustav Fridolin var lärare på folkhögskola i fyra år under en paus från politiken, och har gått folkhögskollärarlinjen på Linköpings universitet. I sin artikel i Aftonbladet skriver han att han längtar efter att undervisa.

Betyder det att du kommer att återvända som lärare till folkhögskolan?

– Jag kommer att undervisa. Hur mycket eller lite, och vad mer jag ska ägna mig åt vet jag inte riktigt än. Det är en del kvar här först. Men när jag inte är heltidspolitiker längre så kommer jag att undervisa. Folkhögskola är vad jag är utbildad för, säger Gustav Fridolin.

Kommentera