larare_egenskaper
Val 2018

Hälften av M:s väljare mot vinster i skolan

Moderata väljare håller det fria skolvalet högst av alla väljargrupper, men hälften av dem är negativa till vinstuttag ur friskolor.
– Det är tydligt att moderata väljare inte ser valfrihet och vinstuttag som förutsättningar för varandra, säger LR:s ordförande Åsa Fahlén.

Rapporten i korthet

Alla väljare

  • 68 procent anser att staten bör ha huvudansvaret för skolan.
  • 59 procent anser inte att skolan är likvärdig.
  • 47 procent vill stoppa vinster i friskolor.
  • 43 procent anser att det fria skolvalet är positivt eller mycket positivt.

Moderaternas väljare

  • 57 procent anser att staten bör ha huvudansvaret för skolan.
  • 50 procent är negativa vinster i friskolor.
  • 43 procent är positiva till skolval men negativa till vinster.
  • 49 procent tycker att Moderaterna har den bästa skolpolitiken
  • 41 procent kan rösta på ett annat parti om det skulle ha en bättre skolpolitik

Ladda ner undersökningen här.

Det visar Lärarnas Riksförbunds (LR) väljarundersökning, där samtliga riksdagspartiers väljare får svara på frågor om det egna partiets skolpolitik. Den visar också att 57 procent av de tillfrågade moderata väljarna vill att staten ska ta över ansvaret för skolan, och bara 49 procent tycker att Moderaterna har den bästa politiken för skolan.

– Om moderaterna vill vara ett statsbärande parti borde de ta hänsyn till skolfrågornas stora vikt. Skolans betydelse är egentligen självklar, det är ju i skolan vi kan förbereda kommande generationer för den framtid vi inte vet så mycket om, säger Åsa Fahlén.

Den 7 juni röstade Moderaterna tillsammans med resten av oppositionen ner regeringens förslag på att begränsa vinster inom skola, socialtjänst, och assistans.

– Jag tror på en stramare syn på dels vilka som får starta skolor över huvud taget och vilka krav vi ställer på de som ska leda skolor – både fristående skolor och kommunala skolor. Och sedan en tuffare uppföljning. Det ska inte vara lycksökare, varken fristående eller kommunala som sysslar med något så viktigt som skolan, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson till Skolvärlden.

Han är framför allt fokuserad på studiero och karriärtjänster.

– Jag tycker att det är viktigt att vi får ordning och reda i skolorna, att det blir mer lugn och ro så att lärare får chansen att vara lärare. Jag tror på mer karriärvägar och mer vidareutbildning för lärare, jag tror att fler behöver bli förstelärare, säger han.

Se hela intervjun med Ulf Kristersson här:

Kommentera