mikaellarsson

Mikael Larsson, SO-lärare i Märsta.

IT

Med Periscope i undervisningen

Appen Periscope har fått dåligt rykte. Läraren Mikael Larsson på Valstaskolan i Märsta bestämde sig för att testa den i undervisningen.

Bättre koll på sociala medier
  • Nätverka!
  • Fördöm inte eleverna. Lika väl som du lär dem vilka tokigheter som finns, likaväl finns det fördelar.

Med Periscope kan eleverna göra egna direktsändningar – som kan ses över hela världen. Skolvärlden har tidigare skrivit om att elever hetsar mot lärare i appen.

– I början av terminen gick användningen av Periscope från 0 till 100, med klasser som försökte få lärarna att bli sura, säger Mikael Larsson, so-lärare och it-pedagog.

Men möjligheten att direktsända gör den även bra för undervisning, menar Mikael Larsson.

Under den senaste tiden har debatten handlat om de negativa konsekvenserna av sociala medier. Mikael Larsson ville visa att det finns andra sidor. Och han fick tillfälle att testa appen i undervisningen när en kollega blev sjuk. Det blev en lektion som hölls i två klassrum – samtidigt.

– Det funkade helt okej, jag använde min egen telefon och filmade mig själv när jag undervisade. Eleverna i årskurs 7 tycker att det var väldigt roligt. Och det går att nå elever som kan vara svåra att nå annars.

Men Periscope-lektionen hade ett annat syfte, också.

– Eleverna ser att de inte är orörbara, och att vuxna inte är helt bakom flötet. Vi vet mer och kan mer än eleverna förstår.

Mikael Larsson vill att föräldrarna tar ett större ansvar.

– De måste inse allvaret, deras barn sitter inte och spelar hela tiden.

Som it-pedagog måste han hålla koll på vad som händer på sociala medier.

– Jag ser till att nätverka med kolleger, allt börjar på en skola någonstans i en kommun någonstans, och det är en stor hjälp att kunna slänga ut en fråga i en tråd, alltid är det någon som har snappat upp något, säger Mikael Larsson.

Kommentera