helgepriset

Anna Backman, Pia Alexisson, Chris Heister (ordförande för Helge Ax:son Johnsons stiftelse), Charlotta Granath och Malin Gutestam.

| Foto: Fredrik Wallin
Helgepriset

Här är vinnarna av Helgepriset

Slöjdläraren Pia Alexisson är en av fyra som tilldelats Sveriges största lärarpris, Helgepriset 2016. Hon belönas med 125 000 kronor för sina pedagogiska idéer för slöjdundervisningen.
– Med Helgepriset får jag möjlighet att utveckla och göra mitt läromedel i slöjd användbart och tillgängligt för fler lärare, säger hon.

För andra året i rad har Helge Ax:son Johnsons Stiftelse delat ut Helgepriset, som anses vara Sveriges största lärarpris. Priset tilldelas lärare runt om i landet som vill pröva, utvärdera eller dokumentera pedagogiskt utvecklingsarbete baserat på forskning och beprövad erfarenhet, i syfte att förbättra undervisningen, höja kunskapsnivån och sprida framgångsrika modeller.

På ”Skolforum” på Stockholmsmässan delades priset ut i totalt fyra kategorier: ett till förskolan, två för grundskolan och ett för gymnasieskolan/vuxenutbildningen. I urvalet av stipendiater har representanter från Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet och Sveriges Skolledarförbund deltagit.

– Vi vill verkligen synliggöra skolans fantastiska arbete. Vi vill kunna bidra med att kunna lyfta fram och se att man kan få fram nya pedagogiska metoder för att det sedan också ska kunna spridas vidare i skolsystemet, säger prisutdelaren och landshövdingen i Stockholms län Chris Heister, ordförande i stiftelsen.

– Jag hade önskat att vi kunde uppmärksamma alla lärare som arbetar och gör skillnad för alla elever varje dag. Men genom att lyfta fram och ge pris uppmärksammar vi lärargärningen och det viktiga arbetet som lärarna gör i skolan, säger Sara Svanlund, andre vice ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Årets vinnare blev Anna Backman, från Kungälv, Pia Alexisson, Uppsala, Charlotta Granath, Järfälla och Malin Gutestam, Helsingborg. Varje stipendium är på 125 000 kronor.

Pia Alexisson (vinnare i kategorin årskurs 1–5) arbetar som slöjdlärare på Domarringens skola i Uppsala och hon tilldelades priset för sina pedagogiska idéer för slöjdundervisningen. Hon utvecklar ett läromaterial för trä- och metallslöjd för årskurs 3–5. Domarringens elever är bland de första eleverna som arbetar med läromaterialet i träslöjden.

– Jag har varit slöjdlärare i snart 30 år. Eftersom det inte finns något läromedel i slöjd så har man fått göra egna och under många år har jag fått väldigt värdefull feedback från elever som har testat mina olika läromedel. Med Helgepriset kan jag göra det användbart för andra lärare som vill ta del av det, så att det når ut till dem och andra elever, säger Pia Alexisson.

Charlotta Granath från Järfälla blev årets vinnare i kategori C (grundskolan åk 6–9). Hon lyfter fram ett ämne som ständigt är aktuellt samtidigt som det också finns ett ständigt behov av utveckling av nya didaktiska verktyg.

– Det jag tänker göra med priset är att skriva en metodhandbok om undervisning i projekt kopplade till demokratifrågor. Det är ett aktuellt ämne och det är ganska svårt att hantera ämnet i många skolor, så det fyller ett stort behov, säger Charlotta Granath.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm