mobil_i_klassrummet

Online-tics, är ordet för när du bara ska kolla något på nätet och fastnar i mejlen, Facebook och så vidare och sedan har glömt vad du egentligen skulle göra, enligt Tomas Lindroth.

Forskning

Har du skärmsläckarskräck?

Vi kollar mejlen samtidigt som vi pratar med en fysisk person. Den typen av ständig uppkopplingen skapar nya beteenden som gör att det kan bli svårare att få bekräftelse, visar ny avhandling.

Tomas Lindroths ordlista för att beskriva våra nya vanor
  • Laptopare: Person som anpassat sig till mobil teknik.
  • Skärmsläckarskräck: När du samtalar med någon och mer eller mindre omedvetet snuddar vid styrplattan när skärmsläckaren går igång.
  • Skärmsnegling: När du sneglar på andras skärmar för att se vad de gör.
  • El-kontaktsökande: När det första du tittar efter när du äntrar ett rum inte är en ledig sittplats utan ett ledigt eluttag.
  • Online-tics: När du bara ska kolla något på nätet och fastnar i mejlen, Facebook och så vidare och sedan har glömt vad du egentligen skulle göra.
  • Batteripraktik: De olika rutiner som finns för att få batteriet att räcka längre. Exempelvis stänga av WiFi eller sänka ljusstyrkan på skärmen.

Tidigare hörde olika typer av teknik till olika sammanhang, menar forskaren Tomas Lindroth; film sågs på tv, tidningen lästes vid frukostbordet och mejl skrevs vid en stationär dator. Men i och med ny mobil teknik och ständig uppkoppling kan användaren göra allt överallt, oavsett tid och plats.

I sin avhandling visar Tomas Lindroth att människor anpassat sig till mobil teknik – något som föder nya beteenden. Vi befinner oss allt mer i multi-situationer, där vi kommunicerar både genom mejl och sociala medier, samtidigt som vi förhåller oss till det fysiska mötet.

– Vi får en situation där allt kan göras samtidigt och det ställer högre krav på den enskilda individen att skapa ett eget utrymme och struktur i vardagen. Till skillnad från förr måste vi själva prioritera och fokusera på det som är viktigt när tekniken – och inte situationerna – längre bestämmer åt oss, säger Tomas Lindroth i ett pressmeddelande. 

Underlag till forskningen är framförallt studier av studenters beteenden när de använder mobiltelefoner och laptops under föreläsningar.

– Studenterna tar del av många situationer samtidigt. Vissa sneglar på grannens dataskärm, andra stirrar på sin egen skärm samtidigt som de lyssnar på undervisningen och kollar Facebook eller granskar fakta kring det läraren nyss pratat om, säger han i ett pressmeddelande.

Det nya vardagsbeteendet innebär en utmaning för hur vi ska umgås och mötas, samtidigt som vi håller ögonen på mobila skärmar, menar Tomas Lindroth. Skärmen blir en interaktionssköld som tar fokus från det fysiska mötet. Som en konsekvens kan det bli svårare att få bekräftelse – något som kan leda till konflikter och störningsmoment.

– Konsekvensen av vårt ändrade beteende gör att det kommer växa fram tydligare vett- och etikettsregler, en skärmkultur, kring hur vi ska bete oss och hur vi ska använda våra mobila prylar. Idag vet du inte om kollegan på ett möte som har ögonen på en skärm jobbar, läser en bok eller betalar räkningar säger Tomas Lindroth i ett pressmeddelande.

Kommentera