femhundralappar.jog_
Foto: Michael Erhardsson
Lön

Här får alla lärare 5 000 kr i extra coronalön

Kommunala gymnasielärare i Trollhättan och Vänersborg får ett tillskott på decemberlönen som tack för insatser under pandemin.

”Vi vill ge ett symboliskt tack och en liten kompensation för de fina insatser som gjorts av alla er medarbetare”. Så skriver Kunskapsförbundet väst som samordnar de kommunala gymnasieskolorna i Trollhättans och Vänersborgs kommuner, när de annonserar att samtliga medarbetare får 5 000 kronor extra i nästa lönekuvert.

Lisa Gottlow
Lisa Gottlow

– Det känns jätteroligt. Många yrkeskategorier har kämpat hårt under den här perioden, inte minst inom vården. Jag är bara jättetacksam och glad över att någon ser det stora jobb som vi lärare har gjort, utan att jämföra med andra, säger Lisa Gottlow, föreningsombud för Lärarnas Riksförbund i Kunskapsförbundet väst.

Bakgrunden till den extra slanten är att kommunförbundet oväntat kommer att gå med överskott för året. Nedstängningen av skolor under våren sparade en del pengar, och i kombination med extra statliga pengar under coronapandemin blir det tillräckligt mycket över att förbundet nu väljer att betala ut totalt mellan fyra och fem miljoner kronor till de anställda.

– All personal har gjort ett helt otroligt arbete med omställningen under pandemin. De har visat engagemang och gjort ett extraordinärt arbete. Vi vill visa vår uppskattning och det gör vi nu genom ekonomisk kompensation, säger Johan Olofson, förbundsdirektör Kunskapsförbundet väst.

Det har förekommit nedskärningar på skolans område i kommunerna. Skolvärlden skrev 2019 om hur Vänersborg skulle spara nästan 10 miljoner på läromedel, kompetensutveckling och minskade sjukskrivningar. Men enligt Johan Olofson ligger inga planerade besparingar bakom överskottet.

Johan Olofson
Johan Olofson | Foto: Kunskapsförbundet Väst

– Under våren hade vi inte så höga kostnader för skolmat exempelvis. Tillsammans med statens tillfälliga resurser har vi fått mer än vi hade räknat med, säger han.

Lisa Gottlow välkomnar engångsutbetalningen, och påpekar att lärarna i Trollhättan och Vänersborg visserligen inte har de högsta lönerna i länet, men att samarbetet med arbetsgivaren under pandemin har fungerat väldigt bra.

– Vi har haft ett gott samarbete med arbetsgivaren och våra synpunkter har vägt tungt. Vi vill faktiskt ge beröm till arbetsgivare och politiker som vågat ta det här beslutet att belöna dem som har slitit hårt.

De extra 5 000 kronorna betalas ut till samtliga heltidsanställda medarbetare i Kunskapsförbundet väst, oavsett om de är lärare, rektorer, lokalvårdare, vaktmästare eller annat. Det gäller även Johan Olofson själv.

– Jag sade att jag avstår från pengarna, men politiken valde att inkludera mig ändå, säger han till Skolvärlden.

Kommentera