jobba_hemma
Foto: Flamingo Images/Shutterstock
Coronaviruset

Här får lärarna jobba hemifrån

I Linköping rekommenderas alla gymnasielärare som har möjlighet att undervisa hemifrån.
– Kommunen följer Folkhälsomyndighetens råd, säger Timo Järvinen på LR.

Skolvärlden har de senaste dagarna skrivit om lärare som nekas att bedriva distansundervisning hemifrån, trots lärarnas vilja att ta samhällsansvar eller deras egen oro för smittspridning.

I Göteborg väljer lärare i riskgrupper att sjukskriva sig trots att de är friska, för att slippa ge sig ut i kollektivtrafiken, och i Lund protesterar lärarna mot vad de anser är ett brott mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Liknande vittnesmål kommer in till Skolvärldens redaktion från lärare på orter som Malmö, Västerås, Borlänge, Karlstad och Piteå – för att nämna några.

Men det finns också exempel på motsatsen. Linköpings kommun gick ut med nya rekommendationer på tisdagen, som säger att alla gymnasielärare som har möjlighet ska undervisa hemifrån.

Timo Järvinen
Timo Järvinen

– Jag tycker att kommunen i stort har hanterat saken bra. Man har gjort riskbedömningar och man har följt Folkhälsomyndighetens råd, och man kan egentligen inte göra så mycket mer än det, säger Timo Järvinen, ordförande Lärarnas Riksförbund i Linköping.

Redan tidigare har lärare i Linköping som tillhör riskgrupper för Covid-19 kunnat jobba hemifrån efter en individuell bedömning.

Anders Hellmér undervisar i historia, samhällskunskap och kulturhistoria på gymnasieskolan Katedralskolan. Han säger att de flesta lärare på hans skola väljer att undervisa från hemmet.

Anders Hellmér
Anders Hellmér

– Det är ganska tomt här. Vi är ungefär 100 lärare på skolan, så det är svårt att få en bra överblick. Men säkert är i alla fall att fler än hälften stannar hemma, säger han.

Själv hör han till dem som än så länge inte prövat att jobba hemifrån, av flera skäl.

– Jag har cykelavstånd till skolan, de som åker längre bort ifrån har ju ett större incitament att stanna hemma. Sen är jag tveksam till mitt nätverk hemma. Pedagogiskt funkar det lika bra att sitta hemma som att sitta på skolan, det är tekniken som kan strula. Men jag har fixat distansåtkomst till allt jag behöver så jag ska testa det imorgon, säger han.

Hur blir det med de kollegiala mötena, både formella och informella?

– Det blir ju inte samma sak. Jag har pratat i telefon med några. Det går ju, men det blir mindre av det kollegiala på alla sätt. Att organisera ett möte digitalt kräver ju också en viss ansträngning, så då kanske man hellre avstår, säger Anders Hellmér.

Men han tror också att det med tiden kan komma att utvecklas nya rutiner, när lärarna är mer varma i kläderna med tekniken och situationen i allmänhet.

– Jag vet några som har fikat på distans, suttit med kaffekoppen och pratat i videochat. Vill man så går det, det kanske bara är en invänjningsfas innan det känns naturligt.

Den största oron han känner över läget är kopplad till avgångseleverna, som jobbar på distans oavsett var lärarna sitter.

– De tycker att det blir mer enformigt. Det blir väldigt likartade uppgifter och seminarier på nätet. Om årskurs 3-eleverna sen får höra att det inte blir någon bal eller studentfest, kan de liksom tappa energin. Det får inte hända.

Är du orolig?

– Ja något, risken finns att de tappar musten.

Yrkeslärarna i Linköping rekommenderas bara att delvis jobba hemifrån, eftersom vissa moment inte kan genomföras om de inte är på plats på skolan. Likaså ska elevhälsoteamen ha möte på plats på skolan. Elever får endast komma in för att hämta material, de kommer inte kallas in för prov eller annat.

Timo Järvinen tycker det är bra att lärarna i slutändan får välja själva hur de vill göra.

– Man förbjuder ju ingen att jobba från skolan, men det är en tydlig rekommendation att jobba hemma. Jag vet att vissa absolut vill jobba hemifrån och andra vill inte göra det. Det bygger ju också på att man har de tekniska möjligheterna, säger han.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm