shutterstock_151419110
Foto: Shutterstock
Gymnasieval

Här får niorna prova på gymnasiet

I Falkenberg får högstadieelever prova på gymnasiet för att vara säkra på att välja rätt.
– Positivt om det kan minska felvalen, säger LR-ombudet Henrik Hjalmarsson.

Felvalen, omvalen och avhoppen från gymnasieskolan är många. Nyligen presenterade Moderaterna ett förslag om att låta årskurs nior få ”praoa” på gymnasiet för att öka chanserna att valet blir rätt.

I Falkenberg använder man redan en variant, kallat ”skuggning”, som har vissa likheter med det moderata förslaget.

– Det innebär att elever som skall välja till gymnasiet går med någon klass på det aktuella programmet under till exempel en halvdag, en heldag eller ett par dagar, berättar Henrik Hjalmarsson, kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Falkenberg.

– Det kan också handla om att elever som valt ”fel” program och skall byta till något annat ”skuggar”. 

Henrik Hjalmarsson berättar att möjligheten att på det här sättet pröva på ett gymnasieprogram funnits i några år och att det brukar uppskattas av eleverna. Dock är det inte alla elever som skuggar utan det är de högstadieelever som är osäkra inför valet eller elever som kommit på att de valt fel.

Själv undervisar Henrik Hjalmarsson på gymnasiet har därmed erfarenhet av att ta emot skuggande elever.

– Ofta är det studie- och yrkesvägledare som hör av sig och undrar om den eller den eleven kan komma på besök. Jag vet inte hur många det rör sig om totalt men till mitt program, teknikprogrammet, tog vi emot fem, sex nior i våras.

Ett visst merarbete innebär det att organisera skuggningen, menar han. Det kan också ställa till det för grundskolan eller programmet som eleverna är frånvarande ifrån.

– Men det är säkert bra för eleverna som kan bli lite säkrare på sitt val. En del kommer kanske fram till att det här är inget för mig. Det är också positivt om det kan reducera felvalen som också innebär merjobb.

Vad tänker du om moderaternas förslag att låta alla nior praoa på gymnasiet?

– Då är det ju en helt annan skala. Som vi genomför det nu går det ganska enkelt att lösa. Om alla skulle genomföra en skuggning eller prao så skulle det innebära mycket merjobb för både lärare och vägledare. Jag tror inte alla elever behöver det heller. Dessutom genomför vi en hel del annat också som Öppet Hus. Det skulle bli en väldigt stor apparat om de skulle genomföras för alla.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm