Annons
Carina Blombäck gjorde två VFU-veckor i Togo. Foto: Privat

Här får studenterna världsklass på undervisningen

Publicerad 21 mars 2018

Fakta

Carina Blombäck i Togo

Pluggar till: Lärare i spanska och franska vid Göteborgs universitet på det korta lärarprogrammet KPU (kompletterande pedagogisk utbildning) 1,5 år.

VFU: Hade två veckors ut­lands-VFU i republiken Togo genom skolstiftelsen ”Fundación Takeli: Amigos de Togo”.

Fakta

10 tips till lärarstudenter som funderar på att studera utomlands:

Mats Brattebys 5 tips:

1. ”Fråga! Var, när och hur (VFU-koordinator och/eller internationell koordinator).
”

2. ”Var ute i god tid, minst 6–8 månader innan.”

3. ”Fråga dig själv vad du vill få ut. Varför vill du åka? Vilka kunskaper och färdigheter kommer du att få? Bra för cv.
”

4. ”Sköt studier och ekonomi så att du har bra förutsättningar att komma iväg.
”

5. ”Prata med andra studenter som har varit utomlands.
”

…och Elisabeth Nygrens 5 tips:

1. ”Gör det! Utvärderingar från studenter som varit i väg visar att det är det bästa de gjort. De övervinner sin osäkerhet att undervisa på engelska och de upptäcker att de ”kan stå på egna ben”.”

2. ”Plugga ordentligt så du har goda ämneskunskaper i de ämnen som du ska undervisa!”

3. ”Ta chansen att vara fadder till inresande studenter – det är ett mycket bra första steg och det skapar egna kontakter.”

4. ”Fundera på vilka fördelar det kan finnas med att göra VFU utomlands.  Samla erfarenheter från andra delar av världen. Knyta kontakter som kan vara värdefulla för framtiden. Motivera för dig själv varför du väljer just det landet och just den skolformen.”

5. ”Besök informationsträffar och ställ frågor! Det finns möjligheter att träffa studenter som varit ute som gärna berättar.”

Relaterat

Antalet lärarstudenter som väljer att göra sin VFU utomlands ökar för varje år.
En av dem som tog chansen att packa väskan är Carina Blombäck som gjorde två av sina VFU-veckor i Togo.
– Jag har fått en unik praktik och en utbildningsbredd som ingen annan fått, säger hon.

Den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU, är en av de viktigaste delarna i lärarutbildningen. Tillsammans med den universitetsförlagda delen ska VFU:n skapa en helhet i utbildningen för blivande lärare – där praktik och teori knyts samman.

Som lärarstudent kan man i dag enkelt ansöka om att göra en del av sin VFU utomlands. På flera universitet i Sverige har intresset för att göra VFU på en skola utomlands ökat under de senaste åren.

Mats Bratteby arbetar som VFU-koordinator på lärarutbildningen vid Uppsala universitet och konstaterar att antalet som väljer att göra sin VFU utomlands ökar för varje år.

– Det är ett stort intresse just nu, särskilt inom grundlärarprogrammet. För hela 2017 hade vi 64 ansökningar och för enbart vårterminen 2018 är antalet sökande 56, säger han.

Även vid Stockholms universitet ser man en ökning bland studenter som söker sig utomlands.

– Det ökar lite för varje år. De studenter som varit ute har samtliga varit väldigt nöjda med sin VFU och rekommenderar andra studenter att resa ut, säger Elisabeth Nygren, VFU-koordinator vid Stockholms universitet.

Men fortfarande är många lärarstudenter ovetande om hur enkelt det är att söka medel och komma i väg, menar Mats Bratteby.

– Det har blivit bättre trots att vi fortfarande behöver informera mer. Men studenterna verkar ha bättre koll och sprider också information till andra. VFU i utlandet är konkurrensen relativt stor och man måste vara beredd att kunna ändra uppfattning gällande vilken skola och vilket land som man kan tänka sig göra sin VFU, säger han.

Carina Blombäck, 51, är en av alla blivande lärare som valt att göra sin VFU utomlands. Hon studerar vid Göteborgs universitet på det korta lärarprogrammet KPU (kompletterande pedagogisk utbildning) för att bli lärare i spanska och franska.

Av en slump fick hon chansen att åka till Afrika och göra två VFU-veckor i Togo under hösten 2017, genom skolstiftelsen ”Fundación Takeli: Amigos de Togo”.

– Det var en stor omställning att komma dit, även för en resvan typ som jag. Men samtidigt var det en stor dröm som gick i uppfyllelse.

Efter fem timmars bilfärd in i landet från huvudstaden Lomé landade Carina Blombäck i en liten by som heter Bodjondè där hon tillbringade hela sin vistelse. Väl på plats möttes hon av en varm öppenhet av befolkningen och framför allt av lärarna och personalen på skolan.

Lärarna delade från första dagen med sig av det mesta från sin vardag – alltifrån hur de jobbade i klassrummet och planerade lektionerna till att visa hur de tillsammans arbetade med bedömning och arbetsscheman.

– Jag blev särskilt imponerad av hur bra det fungerade för lärarna som undervisade på lågstadiet och gymnasiet. Jag kunde fråga de lärarna om allt. De tog in mig som sin familjemedlem och fick mig verkligen att känna mig välkommen, säger Carina Blombäck.

På skolan fick hon en bra VFU-handledning och handleddes av både behöriga lärare och rektorer. Tack vare sina språkkunskaper i franska kunde hon enkelt kommunicera med personal och elever.

– Det var lätt för mig att ha egna lektioner och samtidigt träna på språket inför min fortsatta karriär som lärare i ämnet.

Vad hade du som lärare i Sverige mer för nytta av ditt besök?

– Oavsett land, kultur eller språk så brottas lärare där som här med att försöka få eleverna intresserade och motiverade av att lära sig. Det är ”same same, but different”.

En stor skillnad som hon kände direkt under sin vistelse i landet var den status som lärarna hade.

– Läraren har högre status i samhället i Togo än vad de har i Sverige. Elever och föräldrar skulle aldrig komma på tanken ens att beklaga sig eller ifrågasätta lärarnas yrkesutövande på något sätt.

På skolorna fanns ingen elektricitet och knappt några läroböcker. Det som lärdes ut visades med hjälp av genomgångar på svarta tavlan och muntliga genomgångar där eleverna fick skriva ner och kopiera från griffeltavlan.

Det svåraste med VFU-veckorna i Togo var att hon då och då fick se när lärarna på högstadiet bestraffade eleverna. Hade de gjort någonting styggt kunde de vuxna slå dem på händerna och knäppa dem på huvudet.

– Det känns tråkigt såklart, för så gör vi ju inte i Sverige. Men eftersom jag har bott i Frankrike tidigare i mitt liv så jag vet hur det kan vara där också.

Trots att Togo har höga skolresultat bland de västafrikanska länderna är det vanligt med tidiga skolavhopp och många elever som går om. Det gjorde att det var många olika åldrar i varje årskurs.

Klasstorlekarna var på mellan 40–90 elever per lärare, vilket ledde till att det var väldigt svårt att få tillräckligt med tid för varje elev.

– Det är i princip ogenomförbart att applicera den ”nya moderna pedagogiken” i de stora klasserna. Många lärare tvingas tillbaka till den traditionella katederundervisningen för att åtminstone några elever ska kunna klara de nationella proven.

Är du nöjd med att ha gjort din praktik utomlands?

– Ja, det är jag absolut. Det är supervärt att åka iväg och få erfarenheten. Jag har fått en unik praktik och en utbildningsbredd som ingen annan fått. Att komma lärarna i Togo så nära och arbeta på detaljnivå var oerhört lärorikt och något som jag kommer ha stor nytta av framöver i lärar­yrket.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE
Lärarutbildning

Efter antagningsprov: Här minskar avhoppen

Lärarutbildningen

Var tredje svensk lärarstudent hoppar av utbildningen redan första läsåret. Men det finns ett undantag.

Annons
Annons
Höstbudgeten

Åsa Fahlén: Det bästa och sämsta med budgeten

Höstbudgeten

Det bästa med regeringens budget är att det finns ambitioner – det sämsta är att de inte är tillräckliga. Det menar LR:s ordförande Åsa Fahlén.

Annons

”Budgeten ger Anna Ekström bara dåliga val för skolan”

Debatt

”Finansministerns budget har satt utbildningsminister Anna Ekström i en situation där det bara finns dåliga val för skolan att välja mellan”, skriver Marcus Larsson och Åsa Plesner från tankesmedjan Balans.

Kommentera

Regeringen satsar 1 miljard på lärarassistenter

Lärarassistenter

En kvart om dagen räckte inte – nu satsar regeringen mer pengar på assistenter till lärare.

Annons
Annons

Likvärdighetsbidrag krymper med dryg miljard

Budget

Statsbidraget till likvärdig skola blir högre än under 2019, men mindre än aviserat från början.

Annons
Skolvärlden i Buenos Aires

I Argentina är lärarna krisens hjältar

Skolvärlden i Argentina

Skolvärlden åkte till Buenos Aires för att ta reda på vad som driver lärarna.

Nedläggningshot

Framgångsrik kommunal skola hotas av nedläggning – för att ge plats åt friskola

Nedläggningshot

Kommunen vill lägga ner en 40 år gammal skola med goda resultat och behöriga lärare.

Extra anpassningar eller särskilt stöd

Här får eleverna stöd i tre steg

Särskilt stöd

Gränsen mellan extra anpassningar och särskilt stöd är flytande och individuell, men likväl något som många lärare funderar över.

SPSM: ”Det finns ett ständigt behov”

Stöd

Hur ska man som lärare skilja på extra anpassningar och särskilt stöd? Specialpedagogiska skolmyndigheten reder ut.

Intervju

”Jag är jättestolt över att förknippas med disciplin”

Skoldebatt

Läraren Isak Skogstad har gjort sig ett namn i skoldebatten genom att lyfta de stora utbildningsfrågorna.

Debatt

Skolföräldraupproret: ”Vi kräver förbättrad arbetsmiljö för alla inom skolan”

Debatt

”Vi kräver förbättrad skol- och arbetsmiljö för alla barn och anställda”, skriver James Brocka, för Skolföräldraupproret i Malmö.

Kommentera

”Ökad arbetsbörda botar inte lärarbristen”

Debatt

”Ska vi börja undervisa lika många timmar som vi ”slipper” p.g.a. assistenterna, så tvingas vi göra ett sämre arbete och riskerar att bli för stressade för att arbeta kvar”, skriver läraren Jonas Nilsson.

Kommentera

Mikael Bruér: Länge leve kritikerna!

Blogg

Före detta läraren Mikael Bruér skriver om risken och fördelen med att vara öppet kritisk mot skolan.

Här testar lärarna flextid: ”Det är precis den riktningen vi vill gå”

Avtal

Karlstad kommun testar flextid för lärarna på vuxenutbildningen i ett år.

Elevassistenter

Två av tre elevassistenter försvinner: ”Slår mot eleverna”

Elevassistenter

75 elevassistenter ska bli 25 när Kiruna kommun sparar.

Jag är lärare

David: Därför är jag lärare

Läraryrket

David Hällman berättar varför han är lärare – och vad han skulle vilja förändra.

Debatt

Debatt: ”Följ varje elevs klassresa”

Debatt

”Följ varje elevs klassresa – så att rätt hjälp snabbt kan komma på plats där det behövs”, skriver Kristina Axén Olin, Moderaternas utbildningspolitiska talesperson.

Kommentera
Läsning

Forskaren om vikande läsning bland unga: Behöver inte vara sant

Läsning

Bara 11 procent av 18-åringarna läser böcker och tidningar dagligen.

Arbetsmiljö

Här ska lärarna kartläggas – timme för timme

Lokalt

Ulricehamns kommun vill under två veckor se vad lärarna gör med sina arbetsdagar.

Ny organisering av lärare

Åsa Fahlén: Nej, förbunden kommer inte slås ihop

Organisering

Kommenterar förvirringen kring beskedet om Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet: "Det är långt ifrån verkligheten".

Lärarförbundet: ”Ett viktigt steg i rätt riktning”

Organisering 

Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand svarar på reaktionerna på den nya organiseringen av lärare.

Lärarfacken öppnar för ny organisering av lärare

Beslut

Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet ska samtala för att hitta konturerna av en ny organisering av lärare.

Skolbibliotek

Här satsar man på skolbiblioteket: ”Läsning har blivit något spännande”

Skolbibliotek

På Elundskolan i Köping har biblioteket blivit en naturlig del av undervisningen. 

Skolans dag

Prisade modersmålsläraren: ”Jag vet att mitt arbete gör skillnad”

Modersmål

Abdul Masih Aphrem på Rågsveds grundskola är Årets språkliga eldsjäl 2019.

Politiker skuggade lärare: ”Känner inte igen mig i bilden av skolan”

Skolpolitik

17 politiker skuggade lärare i klassrummen inför skolans dag.

Nationella prov

Skolinspektionen: Minskad spridning av nationella prov

Nationella prov

Skolor har blivit bättre på att hantera nationella prov, visar en ny granskning.

Arbetsmiljö

9 av 10 lärare får ingen avsatt tid för VFU: ”Ideellt arbete”

VFU

En majoritet av lärarna som agerar VFU-handledare tvingas utföra sitt uppdrag på fritiden, visar en ny undersökning. Ofta utan någon ekonomisk kompensation.

Här får lärarna både tid och betalt för att handleda studenter

VFU

I Finland driver universiteten egna övningsskolor som lärarstudenterna gör sin praktik på.
– Närheten mellan verkstadsgolvet och lärarutbildningen är oerhört värdefull, säger Bernt Klockars som är ledande rektor för Vasa övningsskola.

Hjärnsmart

Nybyggda grundskolan fokuserar på hälsa: ”Vi jobbar hjärnsmart”

Hjärnsmart

Inomhus råder skoförbud och i kafeterian finns bara nyttigheter. Det är några av de nyheter som eleverna i Skurup fått vänja sig vid efter sommarlovet.

Betyg

Rektor höjde betyg trots lärarens protest

Betygsättning

Läraren ombads höja ett F som redan var satt. Läraren vägrade, men rektorn ändrade betyget ändå. Enligt uppgifter till facket är det inte första gången.

Så hjälper de cancerdrabbade elever att klara skolan

Elever med cancer

Specialpedagog Cristina Eklund och neuropsykolog Helena Söderström hjälper cancerdrabbade barn att klara skolgången.

Tipsa oss – vad vill du läsa mer om i Skolvärlden?

Läsning

Vi på Skolvärlden vill veta vad du saknar eller vill läsa mer om i tidningen. Kanske vill du berätta om aktuella problem eller lösningar på din skola?

Arbetsmiljö

Skolflytt av hundratals elever oroar lärare: ”Får inte plats”

Arbetsmiljö

Flytten, som rör 380 högstadieelever, skulle leda till minskad trygghet och ökad risk för konflikter, menar läraren Tomas Antonsson.

Statsbidrag

Lärarjobb i fara efter att statsbidrag plötsligt togs bort

Statsbidrag

Satsning på tvålärarsystem hotas läggas ner och flera lärarjobb kan försvinna. Det kan bli utfallet av att Fagersta kommun blivit av med statsbidrag på över 5 miljoner kronor från Skolverket. 

Blogg

Kornhall: Centerns förslag om obehöriga lärare är en rysare

Blogg

”Om man menar allvar med att göra något åt lärarbristen bör man skriva en lag att staten har ansvaret för lärarkåren och rektorerna, samt att alla kommuner ska ha en statlig skolchef”, skriver Per Kornhall. 

BEO-anmälde läraren

BEO-anmälde läraren berättar: ”Ingen vill utsätta sig i onödan”

Lärares befogenheter

Läraren som ingrep mot en elev och anmäldes av BEO berättar själv om händelsen för Skolvärlden.

Lärare vann i rätten – ändå kräver BEO skadestånd

Lärarbefogenheter

Läraren som ingrep fysiskt mot en stökig elev har friats i såväl tingsrätt som hovrätt, men BEO fortsätter att driva frågan om skadestånd till eleven.

BEO kritiseras inom egna myndigheten

Lärarbefogenheter

16 utredare och jurister inom Skolinspektionen riktar stark kritik mot BEO (Barn- och elevombudet) och menar att den egna myndigheten driver skadeståndsärenden där elever har blivit kränkta alldeles för långt, rapporterar DN. 

Alexander Skytte: ”Kritiken mot BEO missar helheten”

Kritiken mot BEO

”Ser man inte helheten ur fler perspektiv än ett så förstår jag att man är kritisk till BEO:s agerande. Jag personligen tycker det känns bra att vi har ett myndighetsuppdrag vars syfte är att stå upp för barnens rätt”, skriver Alexander Skytte.

Legitimation

Skolverkets satsning sågas: ”Sanktionerar obehöriga i skolan”

Legitimation

Skolverket lanserar ett nytt stödverktyg för obehöriga lärare som är tänkt att avlasta legitimerade lärare. Men satsningen möts av kritik bland behöriga lärare.

Karin Boberg: ”Jag är inte bäst på allt och det står jag för”

Blogg

”Ibland kan det vara så att jag helt enkelt inte lägger tid på att installera den där skrivaren eller starta om min dator”, skriver läraren Karin Boberg.

Forskare: Skolpolitiken riskerar driva elever till kriminella gäng

Värdeskapande lärande

Regeringens ensidiga fokus på kunskapskrav och disciplin riskerar att slå ut elever – och kan ytterst driva dem till kriminella gäng, menar forskaren Martin Lackéus som efterfrågar mer värdeskapande lärande. Samtidigt möts debattinlägget av kritik.

Lärare stoppas från att äta i skolmatsalen: ”Blir stökigare”

Skolmat

Lärarna i Kungälv tillåts inte längre köpa skollunch och sitta med och äta i skolmatsalen. Beslutet har väckt skarpa reaktioner bland kommunens lärare.

Lågaffektivt bemötande

LAB-experten: Vi måste bredda bilden av lågaffektivt bemötande

Lågaffektivt bemötande

Verksamhetspedagogen Jennie Linde vill bredda bilden av lågaffektivt bemötande.

Sara Bruun: Lågaffektivt bemötande har kört i diket

Blogg

Sara Bruun bloggar: ”Dessa missförstånd runt vad lågaffektivt bemötande innebär har blivit en katastrof för svensk skola.”

Likvärdighet

Så kan fler pojkar lyckas i skolan

Likvärdighet

Att pojkar som grupp presterar sämre än flickor är ingen nyhet, men skillnaderna ökar. Så hur gör man som lärare för att vända den negativa trenden i klassrummet?

Lovskola

”Är lovskolan ett nytt sätt att frisera måluppfyllelsen?”

Bedömning

Sara Bruun sågar sommarskolan:
”Ingenstans rapporteras sommarskolans resultat in och bestämmelsen om att de nationella proven i årskurs nio ska väga tyngre blev ett slag i luften. Svensk skola kan inte hålla på att jaga ökad måluppfyllelse och nöjda kunder – kunskaperna måste finnas med.”

Debatt

Idrottsläraren larmar: ”Bristen på idrottshallar är akut”

Debatt

”Ska vi skapa framtida förutsättningar för fler att få möjlighet att välja olika sporter och fritidsaktiviteter behövs en rejäl satsning på nya hallar”, skriver idrottsläraren Tommy Lénberg.

Kommentera
Arbetsmiljö

Ny statistik: Sjukfallen ökar bland lärare efter sommarlovet

Arbetsmiljö

När höstterminen startar ökar antalet nya sjukfall bland lärare kraftigt. I vecka 33 är antalet nya sjukfall tre gånger fler än en genomsnittsvecka för yrkesgruppen, visar ny statistik.

Föräldramöte

5 tips till lärare: Så lyckas du med föräldramötet

Föräldramöte

Just nu är det hög tid för föräldramöten i många skolor. Jonas Nilsson, förstelärare vid Stordammens skola i Uppsala, tycker att mötena är viktiga för att skapa samsyn kring lärandet.
Här är hans bästa tips för att få föräldramötet att flyga.

Lärarlöner

”Det är bra med stora löneskillnader”

Lön

Stora löneskillnader mellan lärare är inget problem. Det menar Ulla Hamilton som är vd på Friskolornas Riksförbund.
– Löneskillnader är bra. Det gäller alla yrken.

Friskolan betalar sämst löner – trots storvinster

Friskolelöner

Förstelärare anställda inom Internationella engelska skolan är lägst avlönade bland de största friskolekoncernerna.
Jämfört med sina kollegor inom Kunskapsskolan tjänar de i genomsnitt drygt 70 000 kronor mindre per år.

Så mycket tjänar förstelärarna – skiljer 55 000 kronor i månadslön

Löner

Det skiljer nästan 55 000 kronor i månadslön mellan Sveriges högst och lägst avlönade förstelärare, visar ny statistik som Skolvärlden tagit fram.

Forskning: Digitala lärplattformar ger summativ återkoppling

Bedömning

Återkopplingen i digitala lärplattformar tenderar att bli mer summativ än den som sker analogt. Det visar ny forskning.

Forskning

Forskningsprogram ska skapa tryggare skolmiljö och mindre stress för lärare

Forskning

I Uppsala pågår just nu ett unikt forskningsbaserat program med målet att stärka tryggheten, arbetsron och rutinerna på skolorna. 

Skola får böta för ansiktsigenkänning

Dataskydd 

Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå registrerade närvaro med ansiktsigenkännande kameror. Integritetsintrång, säger Datainspektionen, och utfärdar en sanktionsavgift på 200 000 kronor.

Debattera på Skolvärlden

Debatt: Så gör du

Här finns all info för dig som vill skriva en debattartikel i Skolvärlden.

Annons
Skolvärlden: Ny i yrket

Nyexaminerad

Här hittar du läsning särskilt utvald för lärare och studie- och yrkesvägledare som är nya ute i arbetslivet, eller som fortfarande studerar.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons