Protester

Här har lärarna fått nog – demonstrerar mot nedskärningarna

Sundsvall demonstration

”Vi lärare måste orka säga ifrån – annars skadas ju skolan för årtionden framåt”, säger Therése Lindberg, lokalombud på Lärarnas Riksförbund.

Protesterna mot besparingarna i skolan i Sundsvall växer.
Vid senaste marschen till utbildningsnämndens möte deltog närmare 700 personer.
– Det var mäktigt. Folk har fått upp ögonen för alla problem som landat i lärarnas knän, säger Therése Lindberg, lokalombud på Lärarnas Riksförbund.

Skolvärlden har skrivit om hur barn- och ungdomsförvaltningen i skolan blöder pengar och måste spara in årets underskott på 95 miljoner kronor i nästa budget – något som fått lärare att starta protestgruppen ”På våra bara knän” på Facebook.

– Ärligt talat tar det på krafterna att orka vara besvärlig när vi redan är så ansatta i vardagen. Men vi lärare måste orka säga ifrån. Annars skadas ju skolan för årtionden framåt. Allt vi åstadkommer nu kommer i sin tur leda till att det åtminstone inte blir ännu sämre längre fram, säger Therése Lindberg.

Hon ser ljusglimtar i mörkret:

– Det är glädjande att så många tycker att det vi gör är viktigt och att de förstår att vi i första hand gör det för barnens skull. Men det måste också finnas kvalificerade lärare som har en dräglig arbetsmiljö och förutsättningar för att göra sina jobb.

Demonstrationen mot nedskärningar inom skolan i Sundsvall samlade mellan 500–700 personer.

Therése Lindberg framhåller också det positiva i de reaktioner hon fått centralt.

– LR:s ordförande Åsa Fahlén är engagerad i vår situation. Det som händer i Sundsvall händer ju i många kommuner. Vi är ett offer för ett systemfel som bottnar i elevpengen till friskolor och att kommuner kan köras över av Skolinspektionen vid nyetableringar. Det är ett moment 22 som i slutändan måste bekämpas med lagstiftning, säger hon.

Lisa Tynnemark (S) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden och har haft flera diskussioner med lärarfacken i Sundsvall.

– Jag förstår deras frustration och upprördhet. Vi tar det här på största allvar och lyssnar även när lärarna inte är nöjda med oss. Det vore poänglöst att gömma sig när det hettar till, säger hon till Skolvärlden.

Kommer ni att lägga en annan budget efter protesterna?

– Det finns lite tid kvar innan budgeten ska spikas. Vi tittar på budgeten väldigt aktivt i detta nu, säger Lisa Tynnemark.

På vilket sätt? Kommer skolan få mer pengar?

– Mitt svar är att det måste bli noll på sista raden i budgeten för förvaltningen. Vi kan inte jobba med ett budgeterat minusresultat. Sedan kommer vi göra allt vad vi kan för att budgeten ska bli så bra som möjligt med de förutsättningar vi har att förhålla oss till, Vi tittar på allt, säger Lisa Tynnemark.

Therése Lindberg säger så här om det beskedet:

– Lisa Tynnemark lyssnar, diskuterar och gör nog vad hon kan. Min uppmaning till henne är ”tryck skiten uppåt”. Det är vad vi lärare i Sundsvall gör just nu. Vi tänker inte stillatigande ta ansvar för den usla situation vi hamnat i. Chefer och politiker måste göra likadant; de ska också trycka skiten uppåt.

– Jag hoppas innerligt att den här skiten trycks så mycket uppåt att den hamnar på den nya skolministerns bord och att hon trycker upp skiten i riksdagen. Vi har ett systemfel som måste lagstiftas bort…om jag får tala klarspråk.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm