larare_dator_papper

Tanken är att lärarna ska fylla i vad de gör timme för timme. Kvinnan på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Lokalt

Här ska lärarna kartläggas – timme för timme

Ulricehamns kommun vill veta vad lärarna gör på sina arbetsdagar. Därför ska lärarna kartläggas under två veckor, som en del av ett större projekt.

– Jag tycker inte att det är konstigt, men jag vet att många medlemmar tycker det och en del har gått i taket, säger Eva Ek Josefsson, fackligt ombud för Lärarnas Riksförbund.

Att lärarna ska kartläggas är en del av projektet ”Heltid som norm”, som enligt kommunen går ut på att anställda ska vilja och orka jobba heltid.

Nu ska lärarna i två veckor berätta var de gör timme för timme under sina arbetsdagar. Samma typ av kartläggning har tidigare gjorts inom vårdsektorn i kommunen.

– Vi vill veta

Gülsen Özdenkos. Foto: Foto: Charbel Sader/Ulricehamns kommun
Gülsen Özdenkos. Foto: Foto: Charbel Sader/Ulricehamns kommun

vad vi har för kompetens och hur vi nyttjar den. Vi vill också säkerhetsställa att vi har rätt person på rätt plats med rätt kompetens, säger Gülsen Özdenkos, barn- och utbildningschef i Ulricehamns kommun.

Många lärare upplever nog att de jobbar mer än heltid i dag. Är det något man tittar på?

– Det är väl jätteviktig information som får träda fram i så fall. Just därför är det viktigt att veta hur lärare disponerar sin tid.

Eva Ek Josefsson, huvudskyddsombud och biträdande kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Ulricehamn, säger att hon inte ser någonting konstigt med kartläggningen. 

– Arbetsgivaren betalar ju för min tid och de har väl någonstans en viss rätt att veta vad jag gör. Men det finns reaktioner bland medlemmarna, säger hon.

– Vi har fått förklaringen att man ska se till att de anställda har hälsosamma scheman. Då får vi ju tro att det är det man gör. Sedan kan det finnas tankar om att det här är något helt annat, men det låter vi bli och tro tills vi ser det.

Eva Ek Josefsson. Foto: Privat
Eva Ek Josefsson. Foto: Privat

Eva Ek Josefsson poängterar att hon hoppas att man i kartläggningen tänker på att arbetsbelastningen kan variera kraftigt. Själv jobbar hon 80 procent, eftersom 20 procent av hennes tid går till fackligt arbete.

– Just nu, om jag bara höftar till, hamnar jag på 36 timmar. Tar du någon period då jag har nationella prov hamnar jag lätt på 50 timmar, säger hon och fortsätter:

– Är man medveten om att det är så här, att det kan bli olika, så tror jag det kan ge ett hyfsat riktmärke ändå. Om man tittar på vad alla gör och inte petar på att någon gjort 34 timmar. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm