ingrid_pihl_klassrum_gardiner

Lärarnas Riksförbunds kommunombud Ingrid Pihl säger att lärarna inte ska städa och att det i så fall är bättre att ta bort föremål.

Arbetsuppgifter

Här ska lärarna tvätta skolans gardiner för att spara pengar

Nya städrutiner väcker ilska på skolor i Piteå. På Norrmalmskolan förväntas lärarna både tvätta gardiner och dammsuga – om de inte vill ha lokaler helt utan textilier.

– Att lärare ska städa rimmar väldigt illa med att renodla läraryrket, att låta lärare få vara lärare, säger LR:s kommunombud Ingrid Pihl.

Beskedet om att städningen på skolorna i Piteå kan gå ut över lärarna kommer efter ett föreläggande från miljö- och tillsynsnämnden, med hot om vite, vilket Piteå-Tidningen var först med att rapportera om. 

Nämnden har funnit brister i rutinerna för städning i kommunens skolor och nu krävs skriftliga rutiner, och att rektorerna ser till att de följs. 

Städuppgifter riskerar att hamna på lärarna då budgeten är tajt. Lokalvårdarna genomför endast en så kallad grundstädning, vilket inte innefattar till exempel gardiner, soffor och lösa föremål.

På Norrmalmskolan finns ett dokument, som Skolvärlden har tagit del av, över vilka städuppgifter som de olika lärarna ska ansvara för i olika lokaler, som klassrum och grupprum. Gardiner bedömer man ska tvättas två gånger per år. Soffor, fåtöljer, klädda stolar och mattor ska städas en gång i veckan. Likaså öppna skåp och hyllor.

Enligt Eva Lundmark, rektor på Norrmalmskolan, har lärarna själva fått välja om de vill ha kvar sakerna eller om de ska slängas.

– Det handlar inte om att det förväntas. Men om man vill ha gardiner eller en soffa, då ska man städa. Det är pedagogerna själva som har sagt att de kan ta på sig att till exempel tvätta gardinerna vår och höst, säger hon.

– Det enklaste är att rensa och ta bort. Det är gjort i många klassrum på många skolor.

Det handlar ju om hyllor och skåp också, ska det också tas bort?

– Det handlar om att plocka bort saker, om städbarhet. Städet tar alla sådana ytor en gång i veckan, men när man gjorde inspektionen kan såg man att det till exempel kan stå en kartong uppe på en hylla.

Finns det inte en poäng i att ha gardiner och kanske en soffa i ett klassrum?

– En soffa tycker jag inte att det finns något behov av överhuvudtaget.

Men riskerar inte ljudmiljön att bli dålig om man plockar bort alla textilier?

– Jo, men om det blir det så får man sätta dit ljudabsorbenter. 

Är det omöjligt att köpa in städ så att även textilier tvättas?

– Det kan man ju, men det är en prioritering. Då är det något material vi inte har råd med. Vi har en budget som ska täcka alltihopa.

Jag har svårt att tro att de på andra förvaltningar tar hem gardiner och tvättar dem

Lärarnas Riksförbunds kommunombud, Ingrid Pihl, säger att lärarna på skolan har reagerat.

– Lärarna där är ganska upprörda. Vi har sagt att de ska begära ett samverkans möte där man tydligt säger vår hållning, att vi är emot det. Sen om de pekar med hela handen kan vi ju inte be dem arbetsvägra, säger hon.

Vad tänkte du när du hörde att lärare skulle städa?

– Jag blev bara så trött. Ja, det är ju en pengafråga, men jag har svårt att tro att de på andra förvaltningar tar hem gardiner och tvättar dem.

Enligt Ingrid Pihl slår de nya städreglerna hårdast mot låg- och mellanstadieskolan.

– Där har man lite mer mjuka möbler och material, kojor, allt möjligt som hör lekandet och lärandet till, säger Ingrid Pihl.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm