Fackligt

”Hellre engagerad än likgiltig – mellanmjölk undanbedes”

Lina Hading

”Vi har satt frågan om VFU på agendan och ökat engagemanget bland syv-studenter. Gör din röst hörd – det finns alltid någon som lyssnar”, skriver Lina Hading.

| Foto: Magnus Lejhall

Någonting jag tänkt på mycket under mina tre år i Lärarnas Riksförbunds studerandeförenings Centrala styrelsen är det här med engagemang. Alla är vi på något vis engagerade i någonting. Men det är uppenbarligen otroligt svårt att engagera personer i frågor som rör skolan, den framtida professionen och hela samhället i stort. Många verkar vara nöjda med att vara likgiltiga till sin egen framtid. Eller så har jag bara pratat med fel personer.

Att jag skulle engagera mig i LR Stud var inte någonting jag hade planerat. Jag fick ett mejl där det stod något i stil med välkommen på konvent 2019, gratis mat, hotell och resor. Kul, var min första tanke, som en spännande weekend från familjen och en chans att träffa lite nytt folk. Sen hade jag också en massa tankar och åsikter om skolan och utbildningssystemet, men det kom lite i andra hand.

Jag fastnade direkt

Väl där upptäckte jag vad jag missat under hela min studietid. Engagemang. Fantastiska människor som ville göra någonting, förändra någonting, höras på ett konstruktivt sätt istället för att bara gnälla i kommentarsfälten på sociala medier. För ja, det är en massa gnällande. Varför görs inget åt än det ena, än det andra.

Om vi alla faktiskt hade gjort någonting istället för att gnälla tror jag att vi hade sett resultat, det är min fasta övertygelse. Så när jag satt på tåget, på väg hem från konventet, var jag invald i den centrala styrelsen och en annan resa började. Jag fastnade direkt, här vill jag vara!

Fått vänner för livet

Under min tid i styrelsen har jag varit i Almedalen och på Järvaveckan, anordnat konferenser, varit på kongresser och skrivit debattartiklar. Nu, tre år senare, har jag även haft äran att som ordförande få företräda hela föreningen. Helt overkligt när jag tänker på det men ett bevis på att alla kan. Att få driva viktiga utbildningspolitiska frågor som statlig skola, vinstfri välfärd, kvalitet istället för kvantitet i lärarutbildningen eller legitimation för studie- och yrkesvägledare har varit fantastiskt. Jag har träffat så mycket spännande människor, lärt mig otroligt mycket som jag inte kunnat lära mig på någon utbildning och fått vänner för livet.

Gör något åt saken!

Så för att gå tillbaka till det inledande stycket, varför är det så svårt att få folk att engagera sig? Jag har inget svar på det, och jag skulle tro att det finns många olika svar. Så till dig som sitter vid din dator och irriterad över att facken inte driver dina frågor så som du tycker att de borde drivas: Sluta upp med det och gör någonting åt saken istället, vi är många som behöver jobba för att komma framåt.

Det finns alltid någon som kommer att lyssna

Innan jag blev ordförande hade jag aldrig skrivit en debattartikel, under mitt verksamhetsår som ordförande har LR Stud fått fler debattartiklar publicerade än något tidigare år. Vi har satt frågan om VFU under pandemin på agendan och vi har ökat engagemanget bland syv-studenter markant. Med det sagt: det finns alla möjligheter att engagera dig och göra din röst hörd och det finns alltid någon som kommer lyssna.

Jag vet, för jag valde att engagera mig hellre än att vara likgiltig. Gör det du också!

Lina Hading, före detta ordförande för Lärarnas Riksförbunds studerandeförening

  • Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Skolvärlden.
Kommentera