henrik_pantzare

Henrik Pantzare undervisar i Ma/NO (1–7) på Ormbergsskolan i Luleå.

| Foto: Jens Bäckström
Jag är lärare

Henrik: Därför är jag lärare

Läraryrket är fantastiskt på många sätt, med utmaningar och glädjeämnen.
Henrik Pantzare undervisar i Ma/NO (1–7) på Ormbergsskolan i Luleå. Här berättar Henrik varför han är lärare – och vad han skulle vilja förändra.

  • Därför är jag lärare

– Att arbeta som lärare och få chansen att påverka elevernas framtid utifrån deras förutsättningar är fantastiskt. Jag har jobbat som lärare sedan 2004 och inte en dag har jag ångrat att jag valt läraryrket. Jag brinner för att få eleverna att utvecklas så mycket som möjligt. För att det ska gå försöker jag hela tiden utveckla mig själv och vill ständigt vässa mina lektioner. 

  • Bästa stunden i veckan

– Den bästa stunden i veckan är att se den vardagliga utvecklingen hos eleverna. Att se glädjen i en elevs ögon när hen lyckas lösa en uppgift eller problem som hen kämpat med är häftigt. När jag får klassen att fungera och ser hur elever hjälper och sporrar varandra för att utvecklas ännu mer mår jag väldigt bra.

  • Det här skulle jag vilja förändra

– Otroligt viktigt för att göra läraryrket mer attraktivt är lönen. Sista åren har det blivit bättre för många lärare. Nyexaminerade lärare har fått det bättre. Men vad som är superviktigt och som jag skulle vilja förändra är att man måste vara mer rädd om de erfarna lärare som är lojala, lärare som har arbetat 20–30 år åt samma arbetsgivare. Duktiga lärare ska ha riktigt bra betalt, som det är nu är vi inte tillräckligt rädda om den kategorin lärare. Det gör att många duktiga lärare byter yrke. Det är inte schysst mot våra barn i Sverige att tappa fler engagerade och erfarna lärare. 

Kommentera