arets_vikarie

Ada Lindmark är Årets vikarie 2015. Foto: Maila Dimle-Karlsson

Lärarvikarier

Hon är årets vikarie

Årets vikarie 2015 är utsedd. Ada Lindmark, 19 år, blev själv inspirerad att plugga vidare.
– Roligast var det att vara mentor för en klass med svenska som andraspråk. Eleverna uppskattar svenska skolan och värderar utbildningen högt. 

Årets vikarie
  • Årets vikarie utses av skolbemanningsföretaget VRE Education. 2015 var det för åttonde året i rad. 
  • Totalt var 40 vikarier nominerade till priset, som förutom äran består i ett presentkort hos en resebyrå. 

 

 

Att bli lärarvikarie var ingen självklarhet. Efter studenten skulle Ada Lindmark söka jobb, och det blev ett skolbemanningsföretag hon mött på en Saco-mässa. Bemanningsföretaget utser också årets vikarie. Motiveringen i valet av Ada Lindmark löd bland annat ”med ett stort engagemang för barn och unga och inställningen att alltid anta utmaningar har Ada gjort en insats utöver det vanliga”.

Vad gör en bra vikarie?

– Det låter klyschigt, men det viktigaste är att ha en positiv inställning. Då klarar du dig i en skola som inte känns jätterolig och när det inte finns någon direkt planering. Det är väldigt uppskattat när du går in och ger allt den dagen du är där.

Ada Lindmark mötte allt från spädbarn till gymnasieelever under sitt vikarierande under 2015. De sista månaderna arbetade hon med elever med svenska som andraspråk. Och för henne blev det en stark upplevelse, elever som verkligen ville lära sig något. Vikariearbetet har utvecklat henne själv, tycker hon.

– Jag lärde mig otroligt mycket, framförallt ledarförmåga och social förmåga, av att möta nya arbetsplatser med nya elever och nya kolleger, att ställa mig och prata inför nytt folk varje dag.

Vilka skillnader har du sett mellan olika skolor?

– Man märker direkt stämningen i klassen, om det är en skola som jobbar mycket med den sociala delen och med teamet, eller om det är en skola som bara lägger vikt vid utbildningen och inte på att ha roligt med varandra.

Dock blir det inte läraryrket för Ada Lindmark själv.

– Man kan säga att jag blev avundsjuk på eleverna, för jag blev inspirerad att plugga själv. Just nu går jag tekniskt basår på KTH för att få behörighet till civilingenjörsprogrammen. Jag tycker att data och it verkar jättespännande

Kommentera