Våld mot lärare

Emma misshandlades på skolan av sin elev

Läraryrket finns med på listan över de mest våldsutsatta jobben. Emma Edeslätt var rädd i flera veckor efter att ha blivit sparkad av en elev.
– Jag fick den hjälp jag behövde, men jag fick själv be om den, säger hon.

Emma Edeslätt skulle prata med en elev som slagit en annan elev i huvudet vid en händelse på fotbollsplanen. När hon tog upp situationen med honom märkte hon att han var upprörd och irriterad, och Emma Edeslätt föreslog att de skulle sova på saken och prata igen följande morgon.

– Jävla bitch, sa killen då, på väg bort från henne.

Hon kallade tillbaka honom och sa att det inte är okej att säga så, att det inte känns bra att han är så arg när de skiljs åt. Då slängde han sin macka på henne, och Emma Edeslätt markerade på nytt. Men i stället för att backa, gav han sig på henne. Hon fick tre sparkar på höft, lår och knä av eleven som tränar kampsport.

En stor del av personalen stannade kvar på skolan och rektorn kom direkt. Men under flera veckor var Emma Edeslätt inte trygg med att vara ensam vuxen i samma klassrum som eleven som sparkade henne.

Emma Edeslätt
Emma Edeslätt | Foto: Kalle Assbring

– Det är ju en kränkning så klart. Man känner att man någonstans förlorar sin auktoritet. Det var inte bara han och jag, där fanns andra elever runt omkring, säger hon.

Skolan lämnade in en orosanmälan till Socialtjänsten och hon själv polisanmälde. Men det fanns inga rutiner för vad som ska göras och vem som ska göra vad. Det fick Emma Edeslätt ordna själv. Och i dag finns beredskapen.

Men fortfarande funderar hon på gränssättning. Ibland blir hon rädd att något liknande ska hända igen när hon är tydlig och sätter gränser mot eleverna.

Emma Edeslätt är långt ifrån ensam att ha blivit utsatt för elevers våld. Enligt Arbetsmiljöverket har lärare en placering på topp 20-listan över våldsutsatta yrken.

– Det har blivit vardag i många skolor att någon får en snyting här och en armbåge där och många vuxna har kapitulerat. Inte bara inom skolvärlden, säger hon.

På sikt riskerar det som hände Emma Edeslätt en vanlig eftermiddag på jobbet att bli till något större och allvarligare.

– Det är viktigt att vi bygger relationer med varje elev. Det här gör det mycket svårare.

Kommentera