norge_strejk2
Strejk

Hot om strejk i Norge – lärare kräver bättre lön

Det kan bli lärarstrejk i Norge på fredag. Tusentals lärare står redo att gå ut i strejk om parterna inte når en överenskommelse kring löneutvecklingen.

Anledningen till löneförhandlingarna mellan Unio – den fackliga centralorganisationen i Norge där det norska lärarfacket Utdanningsforbundet ingår – och KS, de norska kommunernas landsorganisation, bröt samman tidigare är att lärare i dag erbjuds en lägre löneutveckling än andra anställda i kommunsektorn. 

Medan de andra löntagarna fick en gräns på 3,25 procent, fick lärarna bara 3,03 procent.

Totalt rör det sig om 7000, till stor del lärare, som står redo att gå ut i strejk om man inte når ett avtal. Det är främst lärare på gymnasiet och i grundskolans senare årskurser som tas ut vid en eventuell strejk. 

– Vi kommer att arbeta hårt för att hitta en lösning i förmedlingen, men om det är nödvändigt är medlemmarna i Unio redo för kamp. Det är mycket beklagligt att elever över hela landet påverkas, men tyvärr blir det konsekvensen om KS fortsätter att nedprioritera lärare, säger Steffen Handal, förbundsordförande för lärarfacket Utdanningsforbundet och förhandlingsledare i Unio kommun, i ett pressmeddelande. 

I Norge har man en tioårig skola. Grundskolan omfattar barneskolen, som har 1–7 årskurs fördelad på ”småskolen” (årskurs 1–4) och ”mellomskolen” (5–7), samt ungdomsskolen (8–10). Därefter fortsätter eleverna i skolsystemet med ”videregående skole”, motsvarande gymnasiet. 

Städerna som påverkas vid en eventuell lärarstrejk i Norge är Bærum, Bergen, Drammen, Tromsø, Bodø, Trondheim, Steinkjer, Fredrikstad, Porsgrunn, Kongsberg och Ålesund.

Förhandlingar kommer att ske under onsdag och torsdag den 22 och 23 maj.

Kommentera