engelska_skolan_pengar
Vinstuttag

IES:s vinstutdelning: ”Provocerande”

En tredjedel av Engelska skolans vinst går till aktieägarna. Det höga vinstuttaget provocera utbildningsminister Gustav Fridolin.
– Ett gyllene läge att satsa på lärarlönerna, säger LR-ordförande Åsa Fahlén.

Internationella Engelska skolan (IES) har släppt sina siffror för fjärde kvartalet. För helåret 2016/2017 landade skolkoncernens vinst efter skatt på 152 miljoner vara 45,7 miljoner kronor föreslås i aktieutdelning, rapporterar Svenska Dagbladet.

Att IES väljer att dela ut närmare en tredjedel av vinsten till aktieägarna är något som provocerar utbildningsminister Gustav Fridolin.

– Det är provocerande. De skattepengar som går in i en skola ska förstås gå till att eleverna får den bästa möjliga utbildningen. De investeringar vi gör i att stärka jämlikheten i skolan ska märkas för eleverna, inte aktieägarna, säger Gustav Fridolin till tidningen.

Nu är ett ypperligt tillfälle att höja lärarlönerna inom koncernen, konstaterar Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén. Enligt fackförbundets egen statistik ligger lärarlönerna inom koncernen generellt sett lägre än inom kommunala skolor.

– Det här är ett gyllene läge att faktiskt satsa på lärarlönerna. Här har vi ett företag som uppenbart går väldigt bra. Då finns all anledning att premiera lärarna, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas riksförbund.

Kommentera