sverigedemokraterna-1

Jimmie Åkesson (SD) talade i Almedalen.

| Foto: Marcus Johnson, Leanderfotograf
Almedalstalet

Ingen plats för skolan i Jimmie Åkessons tal

Sverige behöver en ny vision och det är Sverigedemokraterna som står för den visionen. Det förklarade Jimmie Åkesson i sitt tal i Almedalen på torsdagskvällen. Skolan fick inte mycket plats och omnämndes bara i förbigående.

svergedemokraterna_publik
Skolan i Jimmie Åkessons tal

Tid åt skolfrågor: 0.

Punchline: ”Låt oss ta tillbaka vårt land”.

Publik: 2 000.

Läs talet här.

Till tonerna av Rule Britannia äntrade Sverigedemokraternas partiledare scenen i Almedalen och mycket riktigt ägnade Jimmie Åkesson första delen av talet åt Brexit. Framför allt kritiserade han etablissemangets förakt för ”vanligt folk”.

– Låt oss hoppas att framtiden nu kan stavas frihet och självbestämmande. Låt oss hoppas att fler länder nu vågar gå före och trotsa EU-eliten och kräva makten åter, menade SD-ledaren och drabbades samtidigt av en hostattack som det tog någon minut att repa sig ifrån.

Den svenska skolan nämndes i förbifarten. I det första fallet rörde det sig om problemen i förorterna där Jimmie Åkesson menade att både bilar och skolor brinner, i det andra fallet om att barn med särskilda behov inte får den hjälp de behöver.

Han fortsatte att berätta om de 53 utsatta eller särskilt utsatta bostadsområden som polisen har listat. Enligt Jimmie Åkesson handlar det om att återbörda områdena till de skötsamma och laglydiga medborgare som lever där.

– Vi måste stå upp för dem, stå upp för deras möjligheter att leva sina liv, deras möjligheter att bli en del av det svenska samhället, en del av gemenskapen. De ska känna,  på djupet, att de kan omfattas av samma gemenskap, samma medborgaranda som jag – som vi.

Partiledaren kritiserade i kraftfulla ordalag både övriga partier och ledande myndighetschefer för flathet och svek. Särskilt rikspolischefen Dan Eliasson hamnade i skottgluggen för SD-ledaren, kanske för att Eliasson helt nyligen sagt att han skulle avgå i det fallet att Jimmie Åkesson skulle bli statsminister. Det kan lugnt konstateras att Jimmie och Dan inte är bästa kompisar.

SD-ledaren framhöll i synnerhet armbanden med texten ”tafsa inte” som rikspolischefen lanserade tidigare i somras för att mota det ökande antal anmälningar om ofredande som drabbat musikfestivaler och konserter.

– De enda armband som är effektivt mot sexualförbrytare är av den här sorten, hävdade Jimmie Åkesson och höll upp ett par handklovar vilket drog ner kvällens största applåd från den numerärt näst minsta publiken hittills under veckan.

Inte helt oväntat framhöll Jimmie Åkesson svenska värderingar och betydelsen av svensk kultur som den enda framkomliga vägen för att ge invandrare och nyanlända möjlighet att komma in i det svenska samhället. 17 gånger använde han ordet Sverigevänner.

– Det behövs en ny vision för Sverige. Och det är vi, Sverigevänner, som har den visionen, avslutade han talet.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm