ebba-busch-thor
Foto: Mårten Färlin
Partiledartal

Ingen skola i KD-talet

Ebba Busch Thor (KD) ägnade sitt Almedalstal åt försvarsutmaningar, IS-krigare och människors rätt att få bestämma över sitt eget liv. Skolan nämnde hon inte alls. 

Tidigare under dagen kom Kristdemokraterna med ett förslag på ett sjupunktsprogram för att stoppa radikalisering och rekrytering till islamistisk terror. Ett av förslagen var att svenska IS-krigare ska kunna dömas till livstids fängelse, för landsförräderi.

Sitt tal från  Almedalen inledde Ebba Busch Thor med att tala om att vi länge varit invaggade i den eviga freden, men att allt fler nu oroas av det som sker i vår omvärld och att det är dags att tänka om kring försvarspolitiken.

– Ensam är inte stark. Vi behöver fortsätta att arbeta tillsammans med Nato. Antingen genom ett närmare samarbete eller som medlemmar. Försvarsfrågan handlar om att värna några av de viktigaste värdena vi har. Frihet, människovärde, rättvisa och demokrati är värt att försvaras, sa hon. 

Jobben och småföretagarna talade hon också om och kritiserade regeringen för höjda arbetsgivaravgifter för unga och försämrade RUT- och ROT-avdrag.

Hon talade också om ”identitetspolitiken”, som hon förklarade som det sätt människor snabbt placeras in i fack utifrån kön, tro, hudfärg, etnicitet, sexualitet med mera och hur politiker sedan ska rätta till, kvotera och särbehandla. Något hon menar skapar problem och orättvisor.

Hon pratade också om vikten av trygga familjer och att de ges förutsättnignar och stöd, istället för att detaljstyrning och syftade då bland annat på regeringens förslag om ökad kvotering av föräldraförsäkringen.

Skola eller utbildning nämnde Ebba Busch Thor inte en enda gång i sitt tal. 

Kommentera