vanstern_ny_bild

Statsvetaren Jenny Madestam kommenterar Jonas Sjöstedts tal i Almedalen. Foto: Region Gotland.

Almedalen

Ingen skola i V-ledarens Almedalental

Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet var först ut i Almedalsveckan 2017.  
Statsvetaren Jenny Madestam är inte förvånad över den uteblivna skolpolitiken i V-ledarens tal.
– Talet kan ses som att flörta med väljarna, säger hon.

Skolan i Jonas Sjöstedts tal

Tid åt skolfrågor: Noll sekunder.

Punchline: ”För att förstå hur privatiseringsextrema de är kan man tänka på att Moderaterna till och med vill låta företag köpa namnen på tunnelbanestationerna. Man ser det framför sig: Nästa station Carematorget, avstigning för samtliga!”.

Publik: 1 800 personer

Läs hela talet här.

Politikerveckan i Almedalen inleddes i dag, söndag. Först ut av de traditionella partiledartalen var Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Hans tal, och partiets dag, kom mest att handla om sjukvården.

Under dagen lade Vänsterpartiet bland annat fram ett nytt förslag där man föreslår att landsting och regioner ska bli skyldiga att dygnsöppna vårdcentraler.

Men skolpolitiken uteblev i Jonas Sjöstedts tal. Så här kommenterar statsvetaren Jenny Madestam V-ledarens Almedalental.

– Inte ett ord om skolan. Det närmsta han kom skolpolitik var kulturskolan och biblioteken som han nämnde i slutet av sitt tal. Skolan kunde lika gärna ha varit den röda tråden i talet, men nu var det sjukvården, säger hon.

Är du förvånad över att han inte lyfte skolan någonting i talet?

– Det är inte särskilt förvånande. Sjukvårdsfrågan är det som väljarna i detta nu säger är den viktigaste frågan. På så vis är det logiskt och smart, man kan se talet som att flörta med väljarna.

Vad säger du om talet i stort?

– Jag tycker att det här var ett hyllningstal till den generella välfärdsstaten. Och att Vänsterpartiet hade bestämt sig för att det var en fråga, nämligen sjukvården, som det var fokus på. Det var en tydlig fråga i centrum och undertonen den generella välfärdsstaten som Sverige har.

– Och så var det en del kängor till Socialdemokraterna också. Eftersom Vänsterpartiet är ett oppositionsparti blir det här en möjlig arena för att utkräva lite sådana här tjuvnyp för att än mer profilera sig som ett vänsterparti.

Tidigare under dagen kom Vänsterpartiets dag även att handla om att partiet inte vill ha ett fritt skolval, och därmed går partiet emot väljaropinionen i frågan. Enligt en ny Novus-undersökning som SVT Nyheter gjort tycker en majoritet av väljarna, 64 procent, att det är viktigt eller mycket viktigt att få välja sina barns skola.

– Det fria skolvalet är en jätteintressant fråga, och samtidigt är det en sådan enormt politiskt laddad fråga. Samtidigt som vi ser att utredare och forskare är skeptiska till det renodlade fria skolvalet som vi har haft nu, så tolkas de politiker som går ut och säger att vi ska skrota det som ett politiskt självmord.

– Vänsterpartiet är ett radikalt parti och vill vara det. De vill vara ett parti som är en blåslampa i rummet och sticker ut. Det ska bli intressant och se hur detta berör väljarna.

 

Kommentera