Valet 2022

”Inget land i världen vill ha vårt skolsystem”

Magdalena Andersson

Statsminister Magdalena Andersson (S) i exklusiv intervju med Skolvärlden inför valet.

| Foto: Bildbyrån

Socialdemokraterna går till val på att stoppa vinster i skolan.
Statsminister Magdalena Andersson skräder inte orden när hon träffar Skolvärlden för att prata skolfrågor inför valet.

– Det är för jävligt att det är på det här sättet. Utbildning och vinstintresse passar helt enkelt inte ihop. Det är därför inget annat land i världen vill ha det skolsystem som vi har skapat, säger hon.

Varför är det ett problem med vinstuttag?

– Vår marknadsskola är helt unik i världen. Hela skolsystemet driver mot ökad segregation i stället för minskad och pengar som vi alla har betalat in i skatt som ska gå till lärare och elever hamnar i stället i aktiebolagsägarnas fickor och i skatteparadis.

Det här är en fråga som S i regeringsställning försökt jobba med under två mandatperioder. Nu går ni till val på det igen. Vad finns det för anledning för väljarna att tro att det blir skillnad den här gången?

– Problemet är ju inte att vi inte lagt förslag. Problemet är att en majoritet av riksdagsledamöterna vill ha den här marknadsskolan, trots att en majoritet av svenska folket vill något annat. Jag hoppas att folket i höst röstar för en förändring.

Socialdemokraterna vill också förbjuda skolor och förskolor med konfessionella inslag, även det en åtgärd partiet i dagsläget saknar stöd för i riksdagen. Ni tycker inte att ni är inne i en privat sfär och petar i folks livsåskådningar?

– Det är ju inte det vi gör. Det handlar om skolan och undervisningen. Folk får naturligtvis tro på och utöva vilken religion de vill, men undervisningen i svensk skola ska följa den svenska läroplanen. Där finns inget utrymme för kompromiss, säger Magdalena Andersson.

SE HELA INTERVJUN MED MAGDALENA ANDERSSON HÄR:

Kommentera