Isak Skogstad Nyamko Sabuni

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni presenterade Isak Skogstad som ny skolpolitisk expert.

| Foto: Anna Tärnhuvud
Politik

Isak Skogstad lämnar skoldebatten – blir politisk expert

Isak Skogstad blir skolpolitisk expert för Liberalerna i riksdagen.
– Man kan inte vara skoldebattör hela livet, säger han.

Isak Skogstad
  • Ålder: 27 år.
  • Utbildning: Utbildad ämneslärare med inriktning mot gymnasieskolan.
  • Övrigt: Skoldebattör och före detta ordförande för Lärarnas Riksförbunds studerandeförening. I oktober kom hans bok ”Isak Skogstads obekväma sanningar om skolan”.

Läraren Isak Skogstad är en av landets mest profilerade och stridbara skoldebattörer. Han har talat sig varm för lärares auktoritet och kritiserat skolans utveckling och har inte skyggat för att sticka ut hakan. Men nu är det färdigt med den saken.

Från och med måndag nästa vecka ska han som sakkunnig vara med och mejsla fram Liberalernas skolpolitik inför valet 2022, i samarbete med partiets skolpolitiska talesperson Roger Haddad och partiledningen.

Isak Skogstad, varför tar du det här steget?

– Jag känner att det är dags att kliva ner från läktaren och in på spelplanen. Jag vill vara med och skapa den kunskapsskola jag har bildat opinion för i så många år. När jag fick frågan av Nyamko (Sabuni, partiledare L /red) kunde jag inte säga nej.

Du tar klivet från oberoende skoldebattör till att bli en del av en partipolitisk maskin. Hur ser på det?

­– Det ska bli skönt att jobba för något annat och inte bara representera sig själv. Jag har gjort jobbet som skoldebattör och vill ha en ny utmaning.

Nyamko Sabuni har kritiserat Liberalerna förra partiledare Jan Björklunds skolpolitik, och sagt att hon ska lyssna mer på lärarkåren innan partiet föreslår nya reformer.

– Liberaler kämpar varje dag i kommuner, regioner och i riksdagen för att Sverige ska vara möjligheternas land för alla. Vägen dit börjar med kunskap och bildning. Jag är stolt att välkomna Isak till det liberala laget, säger hon i ett pressmeddelande.

Isak Skogstad har en bakgrund som lärare och var ordförande för Lärarnas Riksförbunds studerandeförening under sin tid som lärarstudent. Han har även ett förflutet inom Liberalerna, men inte på någon framskjuten position.

Isak Skogstad, hur länge har du haft det här jobbet i kikaren? Har din karriär som debattör varit en enda lång jobbansökan?

– Nej det har den verkligen inte (skratt). Det här har jag vetat om en ganska kort period. Jag har inte haft politiska ambitioner tidigare. Och jag blir inte politiker nu heller, utan jag kommer arbeta åt politiker, som tjänsteman och skolexpert.

Du lär få färre inbjudningar till tv för att debattera sakfrågor. Kommer du inte sakna rampljuset?

– Ja, det är nog slut med de inbjudningarna. Jag gillar att debattera, och visst gillar jag rampljuset, det ska jag inte sticka under stol med. Men jag känner att jag fått sagt det jag ville. Särskilt efter min bok som kom för en månad sedan. Det var en bra avslutning på en bra och rolig karriär som skoldebattör.

Vad hoppas du uppnå på nya jobbet?

– Jag hoppas kunna förverkliga iden om en kunskapsskola. Den politiska debatten har vänt, och i princip alla partier har anslutit sig till iden om en kunskapsskola. Nu handlar det om vilka konkreta policyåtgärder som behöver tas fram för att uppnå det, säger Isak Skogstad.

Kommentera