josef_ibrahim_0

Josef Ibrahim.

Nyanlända

”Jag drömmer om att bli kemist”

Debatten om förberedelseklass och nyanländas möjligheter att klara grundskolan och gymnasiet är intensiv. Men det är sällan eleverna själva som hörs. Skolvärlden ringde upp Josef Ibrahim, som efter två år i Sverige fått A i gymnasiematten.

Josef Ibrahim, 19, flyttade 2012 från Egypten till Sverige. Anledningen till flytten var den Egyptiska revolutionen som året innan svept över landet, och resulterat i att Muslimska brödraskapet och president Mohammed Mursi kom till makten. Maktskiftet försvårade för kristna som Josef Ibrahim att bo och arbeta i landet.

Med grundskolan och ett år på gymnasiet i hemlandet i sitt bagage, skulle han plötsligt börja på ny kula i svenska skolan.

– Jag kunde inte svenska alls. Men jag ville fortsätta med skolan, och började med en kurs i språkintroduktion, säger han.

Språkintroduktion är en förberedande utbildning med fokus på svenska språket, för nyanlända elever, inför inträdet i gymnasieskolan eller annan utbildning.

Där spenderade Josef Ibrahim ett år och tre månader för att lära sig svenska, innan han började första året på naturvetenskapsprogrammet på Spånga gymnasium i Stockholm.

– De första månaderna var väldigt svåra. Men språkintroduktionen och mina kunskaper i engelska hjälpte mycket. Dessutom kollade jag svenska filmer på Youtube och slog i lexikon, säger han, och lyfter en särskilt betydelsefull person:

– Jag hade en svenskalärare förra året som verkligen hjälpte mig att förbättra min svenska, i både tal och skrift. Han var bra och snäll och gav mig svenska böcker som jag läste.

Första året beskriver Josef Ibrahim som tufft.  Men snart är det avklarat och han har godkänt i alla ämnen – och mer därtill: i bland annat matematik har han högsta betyg, A. Josef Ibrahim jobbar dessutom extra på en livsmedelsbutik i Kista.

– Man kan klara vad som helst om man bara vill. Det handlar om inställning. Det viktigaste är att lära sig språket så fort som möjligt, utan genvägar. Många struntar i skolan och jobbar istället, men det är bättre att gå i skolan först.

Efter att han avklarat gymnasiestudierna väntar kemistudier på Stockholms universitet eller karolinska universitetet.

– Jag ska fortsätta skolan och uppnå min dröm, som är att bli kemist, säger Josef Ibrahim.

Kommentera