Lärarbrist

”Jag får inga jobb – är lärarbristen bara en lögn?”

debatt lärarbrist

”Fyra månader har gått sedan jag tog min lärarexamen och här lever jag i en mardröm som jag aldrig trodde skulle existera”, skriver Carima Sofri.

Så länge jag kan minnas och långt innan jag valde att utbilda mig till grundskollärare kunde jag både läsa och höra från olika håll om att det är en så stor brist på legitimerade lärare i vårt avlånga land.

1 april 2022 skrevs det en artikel på skolvärldens hemsida: ”LR om nya siffrorna: Läraryrket måste bli attraktivt”. Att det saknas 22 500 behöriga lärare i grundskolan, samt att LR-ordföranden Åsa Fahlén menar att ”det stora problemet bottnar i läraryrkets attraktion” (Skolvärlden.se)

Har fått nog av att sitta tyst

Om ni frågar mig, som är färdigexaminerad grundskollärare, så finns det så mycket fler problem än bara attraktionen till läraryrket. Jag har fått nog av att sitta tyst som legitimerad grundskollärare i min soffa och behöver därför få min röst hörd denna gång.

2018 valde jag att utbilda mig till grundskollärare, efter fyra års studier på högskolan tog jag min efterlängtade lärarexamen juni 2022. Jag hade sådan längtan att få ta min examen och få ta skolvärlden med storm.

Under mina fyra år i högskolan slog aldrig tanken mig att jag skulle sitta hemma i min soffa efter examen utan något jobb, där jag dag efter dag söker ett flertal lärarjobb utan att ens få möjlighet att få komma på en intervju.

Har sökt 50 lärarjobb

Fyra månader har gått sedan jag tog min lärarexamen och här lever jag i en mardröm som jag aldrig trodde skulle existera. Sedan jag tog min examen har jag sökt cirka 50 lärarjobb utan resultat eller framgång.

30–40 av lärarjobben har varit annonserade på olika annonssajter där skolorna söker efter ”driven legitimerad grundskollärare”. Resten har varit spontansökta jobb från min sida. Utav dessa cirka 50 jobbansökningar har jag lyckats få gå på en intervju, utan någon större framgång.

Tror det finns fler i samma sits

Att skriva om att det är brist på lärare och att läraryrket behöver bli mer attraktivt må vara sant, men det är tyvärr inte den enda sanningen. Jag må sitta ensam i min soffa och söka ett flertal jobb, men jag tror att det finns fler legitimerade lärare som gör exakt samma sak, fast i sin egen soffa.

Idag söker jag olika lärarjobb utan någon slags förväntan på att få komma in på en intervju. jag trodde aldrig att mitt liv efter examen skulle se ut på ett sådant sätt.

Carima Sofri, legitimerad grundskollärare i förskoleklass och grundskolans årskurser 1–3

  • Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Skolvärlden.
Kommentera