Valet 2022

”Jag skulle trolla bort marknadsskolan”

Märta Stenevi logga

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi i exklusiv intervju med Skolvärlden inför valet.

| Foto: Bildbyrån

Större statligt finansiellt ansvar för skolan ska ge lärarna fler kollegor och bättre förutsättningar – men kommunerna behåller huvudmannaskapet.
Det är Miljöpartiets språkrör Märta Stenevis budskap i Skolvärldens webb-tv-intervju.

– Vi tror att det finns en vikt i den lokala närheten, men ska vi få en jämlik skola i hela landet måste vi alla solidariskt vara med och betala för det. Då kan lärarna få tillräckligt många kollegor och bättre förutsättningar att göra sitt jobb, säger Märta Stenevi.

Om du fick välja en del av skolsystemet som du kunde lösa genom ett trollslag, vad skulle du ge dig på då?

– Om jag kunde skulle jag trolla bort marknadsskolan. Det finns utrymme i skolan för föräldrakooperativ och idéburna skolor, men den marknadsskola där bolag går in för att tjäna pengar på elever och därmed gör elever till produkter och föräldrarna till kunder slår sönder strukturerna i skolan.

– De pengar vi satsar på skolan behöver gå till barnens utbildning, inte till börsbolagens utdelning.

Är det inte kvaliteten på skolan snarare än vem som driver den som borde avgöra?

– Delvis. Problemet är att företag väljer de ”kunder” som är mest lönsamma och vi ser i antagningssystemen att friskolor väljer bort elever. Det ska skolor aldrig kunna göra.

Miljöpartiet har inte synts så mycket i skolfrågan sedan Gustav Fridolin lämnade. Är det något ni vill ändra på?

– Skolan är otroligt central för Miljöpartiet och även för mig personligen. Mitt engagemang i politiken bottnar i barns framtid och barns förutsättningar. Att få en jämlikhet i skolan är helt centralt ideologiskt.

– Men om det ska fungera måste det finnas finansiering och struktur i skolan och en tillräckligt många kollegor i skolan så att de kan ge barnen vad de behöver, säger Märta Stenevi.

SE HELA INTERVJUN MED MÄRTA STENEVI HÄR:

Kommentera