Föräldrakontakt

”Lärare ska vara förskonade från kvällssamtal”

Tydligare kommunicerat att telefontid gäller under dagtid på vardagar. Det kan underlätta för lärarna, menar Kristina Rollbäck, chefsjurist på Lärarnas Riksförbund

– Många föräldrar är heta på gröten och vill, med omtanke om sitt barn, ha snabb information och kommunikation, men det måste vara sunt förnuft som råder, både från lärar- och föräldrahåll, säger Kristina Rollbäck.

Måste en lärare svara på telefonsamtal och mejl hemma på kvällar och helger?

– Självklart ska även lärare vara förskonade från samtal på kvällar och helger. Är det ordentligt kommunicerat att telefontid gäller dagtid under vardagar har folk förhoppningsvis vett att hålla sig till den. 

Hur snabbt måste man svara på mejl från föräldrar?

– Det är klart att man ska svara så snart som möjligt, men man får göra en bedömning av innehållet och hur akut det är. Är det något som sker nu, eller som inträffar om en månad? Man får göra en avvägning, men ska försöka undvika att svara på fritiden. 

Finns det några riktlinjer att luta sig mot vad gäller tillgängligheten?

– LR har inga riktlinjer, men vi är övertygade om att många arbetsgivare har riktlinjer för tillgängligheten. För lärare är det bara fråga om myndighetsutövning när det gäller betygsättning, så de faller inte under samma principer som myndigheter vad gäller informationsskyldighet och krav på att vara tillgängliga

Kommentera