voice_up_2

Segrarna: Tobias Persson, Ebba Jolde och Joakim Andersson

Skolsamverkan 

”Juryn imponerades av eleverna”

Debattävlingen mellan Helsingborgs gymnasieskolor som avgjordes i veckan skapade stort engagemang bland eleverna. Nu hoppas lärarna på en fortsättning.

Voice Up

1:a pris IT-Gymnasiet

2:a pris Campeon Frigymasium

Delat 3:e pris till ProCivitas privata gymnasium och Drottning Blanka gymnasieskola

Dessutom deltog: Ridgymnasiet, Mega musik gymnasieskola, Jensen gymnasium och Johannes Hedberggymnasiet.

 

Debattämnen

Det ska inte vara tillåtet att välja grundskola helt fritt.

Servera endast vegetarisk mat på skolorna i Helsingborg.

Sänk ingångslönerna för unga för att få in dem på arbetsmarknaden.

Kommunen ska hjälpa de utländska tiggarna i Helsingborg.

 

Speakers’ Corner ämnet

Kan allt som publiceras (text/bild) försvaras genom att hänvisa till yttrandefriheten? Lagen kunde välja om de var för eller emot. 

– Det var helt fantastiskt. Eleverna tyckte att det var jättekul och vi har fått mycket mejl och kommentarer om att det här måste vi göra nästa år igen, säger Susanne Alkbrand, gymnasielärare i svenska, samhällskunskap och entreprenörskap om debattävlingen Voice Up som gick av stapeln i tisdags.

Susanne Alkbrand arbetar på IT-Gymnasiet i Helsingborg och tillsammans med en lärarkollega från ProCivitas, Katarina Lundin, har de arrangerat debattävlingen mellan stadens gymnasieskolor.

– Våra elever har starka åsikter och gillar att diskutera och vi ville utmana eleverna och låta dem testa sina förmågor utanför skolans väggar. I tävlingen fick de ställa upp i lag och utmana varandra i konsten att debattera aktuella frågor, berättar Susanne Alkbrand.

Åtta av stadens skolor ställde upp, samtliga fristående. Susanne Alkbrand och Katarina Lundin har lagt ner mycket tid för att förankra arrangemanget i kommunen och många har engagerat sig. Helsingborgs stad ställde upp med lokal och det var en namnkunnig jury som bedömde elevernas anföranden. Kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson, retorikdoktoranden Niklas Håkansson från Lunds universitet, föreläsaren och författaren Camilla Eriksson samt ledarskribenten vid Helsingborgs Dagblad/Sydsvenskan Torbjörn Svensson lyssnade och bedömde argumenten.

– Det var kul med en så kunnig jury. Juryn var ärlig och konstruktiv i sin kritik och jag tror att eleverna kände att det var på riktigt och uppskattade det. Och jurymedlemmarna var riktigt imponerade av eleverna. Flera elever kom fram efteråt och frågade om vi skulle göra om det nästa år eftersom de ville göra ännu bättre ifrån sig utifrån kritiken de fått.

Varje deltagande skola fick anmäla ett lag med tre elever. Hur eleverna valdes ut såg lite olika ut på olika skolor. Någon skola ordnade egna deltävlingar. I Susanne Alkbrands egen klass var det många som var med och samlade fakta och slipade på argumenten medan det var svårare att hitta några som ville stå på scen.

– Förberedelserna har legat utanför skoltid och eleverna har varit mycket engagerade. Jag har fått stänga skolan sent eftersom de ville sitta kvar och jobba.

I tisdags eftermiddag var det dags för tävling. Lagen möttes två och två och bedömdes av juryn. Lagen fick sitt ämne en vecka i förväg.

– Vi ville ha ämnen som inte gynnar vissa program och det skulle vara lika lätt att hitta argument för som emot. Eleverna fick till exempel diskutera om man bara ska servera vegetarisk mat i skolan och om det ska vara fritt eller inte att välja grundskola, berättar Susanne Alkbrand.

De fyra vinnande lagen fick sedan 30 minuter på sig att förbereda finalämnet som de fått reda på dagen innan. Det handlade om yttrandefrihetens gränser. Laget – eller en person ur laget – fick 4 minuters talartid i Speakers corner. Sen fällde juryn sitt avgörande.

Vilka vann?

– Det gjorde faktiskt mina elever, skrattar Susanne Alkbrand. Elever från en teknikklass.

Nu hoppas hon och kollegan Katarina Lundin på en fortsättning.

– Det vore roligt om fler skolor var med och vi har pratat med Helsingborgs Dagblad om att man skulle kunna livesända debatten. Och så hoppas vi på att det här ska sprida sig.

voice_up

Sebastian Johansson debatterar för ProCivitas

voice_up_3

De fyra finallagen – juryn berättar om deras styrkor och utvecklingsområden innan de avslöjar placeringarna.

Kommentera