Kan ge högre slutbetyg

Ett extra ämne att räkna in i slutbetyget och möjlighet till ett högre meritvärde totalt.
Så ska elever i högstadiet lockas att läsa moderna språk.
– Elever väljer bort det av taktiska skäl i dag, säger utbildningsminister Jan Björklund.

I dag är det maximala meritvärdet i högstadiet 320 poäng – det vill säga MVG i samtliga 16 ämnen. Enligt förslaget från utbildningsdepartementet, som presenterades på måndagen, ska de elever som väljer att läsa moderna språk (vanligtvis tyska, franska eller spanska) kunna tillgodoräkna sig det som ett sjuttonde ämne i slutbetyget. De får därmed möjlighet till ett slutbetyg på 340 poäng.
Förslaget är tänkt att träda i kraft höstterminen 2014.
– Det förbättrar antagningschanserna till gymnasiet. Man tjänar betygsmässigt på att läsa främmande språk, säger Jan Björklund.

Behöver stödundervisning?

Omkring 60 procent av eleverna läser moderna språk genom hela högstadiet. Det är i dag mycket populärt att i stället för tyska, franska eller spanska ha svenska/engelska som språkval.
– Det kan inte vara tänkbart att 32 procent av eleverna i högstadiet skulle behöva ha stödundervisning i svenska/engelska, säger Björklund.
Det fördes snabbt fram farhågor om att elever med rötter i andra länder kan komma att missgynnas av regeringens förslag. Hemspråk kan läsas inom ramen för moderna språk, men få skolor erbjuder i dag detta. Det troliga blir att dessa elever får läsa spanska, tyska eller franska utöver hemspråket om de ska kunna tillgodoräkna sig ett sjuttonde ämne i slutbetyget.
– Vi vill stimulera elever att läsa ett språk som de inte redan kan eller talar, säger Jan Björklund.

Konkurrera globalt

Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner säger att förslaget för att få fler elever att läsa moderna språk ”spontant låter bra”.
– Det är viktigt att åtgärder vidtas för att öka intresset för moderna språk. Ska svenska ungdomar kunna vara med och konkurrera på en global marknad krävs att de behärskar mer än svenska och engelska, säger hon och fortsätter:
– Sedan får man fundera mer djuplodande på vad förslaget innebär i praktiken.
 Metta Fjelkner varnar för att det kommer ske stora pensionsavgångar bland språklärare de kommande åren.
– De borde uppmuntras att stanna kvar.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm